Magyar-spanyol agrármegbeszélések Budapesten

A spanyol agrártárca vezetője a találkozót követően hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságnak az unión belül a jelenlegi finanszírozás fenntartásával stratégiai ágazatnak kell maradnia. Gráf József jelezte, a megbeszéléseknek jelentőséget ad az is, hogy Magyarország 2011 első fél évében fogja betölteni az uniós elnökséget, s a magyar elnökség a sikeres munka érdekében szorosan együttműködik a megelőző két elnökséget adó országgal, Spanyolországgal és Belgiummal.

Spanyol támogatás a génmódosítás mentességhez

Mindkét miniszter azt hangoztatta, hogy a mezőgazdaságnak válaszokat kell találnia az új kihívásokra, például a környezeti változásokra. Gráf József példaként említette az aszályt és az élelmiszerbiztonság megnövekedett szerepét. A magyar agrártárca vezetője megköszönte Spanyolország támogatását ahhoz, hogy Magyarországon fennmaradhat génmódosított szervezetek (GMO) moratóriuma.

Spanyol többlet az agrár-külkereskedelemben

Elena Espinosa Mangana közölte: a két ország mezőgazdasága sok tekintetben kiegészítheti egymást, mivel az időjárási viszonyok eltérőek, továbbá minőségi cserékre is sor kerülhet. Az utóbbira példaként említette: annak ellenére, hogy Spanyolország jelentős sertéshús-exportőr, sertéshúst is importál Magyarországról. Gráf József szólt arról, hogy a két ország agrár- és élelmiszerkereskedelme kiegyensúlyozott annak ellenére, hogy a kereskedelmi forgalomban spanyol többlet mutatkozik.

Főként sertéshús és gabona megy Madridba

Szentmáry Tamás, a madridi magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja arról tájékoztatott, hogy Magyarország főként sertéshúst és gabonát exportál az ibériai országba, onnan elsősorban zöldséget és gyümölcsöt hoz be. Közölte: az uniós csatlakozást megelőzően Magyarország többet exportált értékben, mint amilyen értékű spanyol árut behozott. Ez a tendencia azonban az EU-csatlakozást követően megfordult. Tavaly már lényeges spanyol többlet mutatkozott az agrár- és élelmiszerkereskedelmi forgalomban.

Az érték tavaly 56 millió euró volt

Magyarország a múlt évben 56 millió euró értékben exportált agrártermékeket és élelmiszereket Spanyolországba, míg onnan 95 millió euróért hozott be árut. A madridi magyar nagykövetség agrárattaséja megjegyezte, hogy az agrárkereskedelmi forgalom azokban az években volt kiegyensúlyozott, amikor Magyarország jelentős mennyiségű gabonát exportált Spanyolországba, például 2006-ban volt így.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.