Nem lesz élelmiszer drágulás

“Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól azonban nem kell tartani” – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére. Az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten stabilizálódnak az aszály miatt, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba. A világpiaci terményárak az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, így élelmiszerár-robbanás nem várható.

A nyári aszály, jelentős terméskiesést okozott a fekete-tengeri, közép- és délkelet-európai régiókban, így Magyarországon is. Az USA-ban 50 éve nem tapasztaltak ilyen súlyos aszályt a kukorica- és repceövezetben. Nyár végén az árutőzsde árai jelentősen megemelkedtek, a tőzsdei spekulációs tranzakciók kihasználták a negatív hírek, pesszimista várakozások miatti helyzetet, majd a kukorica betakarításhoz közeledve az árak egyre inkább megnyugodtak. A világpiaci terményárak hatásai a hazai termelői árakban is megjelennek, az
alapanyagköltségeken keresztül pedig kihatnak a fogyasztói árak alakulására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.