Nem tolonganak a módosításért a devizahitelesek

Így döntött például az OTP Bank, a hitelintézetnél a 2009. január 31-ig benyújtott kérelmek esetében a lakossági deviza alapú hitelek futamidő hosszabbítása, illetve forint alapú hitelre történő kiváltása esetén nem kell megfizetni a kapcsolódó banki díjakat. Ezenkívül a 2009. január 31-ig teljesített elő- és végtörlesztések esetén az ügyfeleknek nem kell megfizetniük az átütemezési, szerződésmódosítási és ügyintézési díjakat meghatározott forint és deviza alapú hiteleknél.
Az OTP-nél elmondták: a hitelintézet azért döntött a kedvezményes lehetőségek meghosszabbítása mellett, mert a továbbra is kedvezőtlen pénzpiaci és gazdasági környezetben a devizahitellel rendelkező ügyfelek törlesztő részlete magasabb a korábban prognosztizáltnál, ami nem várt nehézségeket jelenthet számukra. A bank már korábban kidolgozta hitelvédelmi programját, amelynek keretében különböző megoldási lehetőségeket – egyebek mellett futamidő-hosszabbítást – ajánl kedvezményesen az ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek enyhítése érdekében.
December folyamán azonban nem tapasztaltak kiugró növekedést a kedvezményes lehetőségek iránt. Példaként ismertették: egy 5 millió forintos, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű hitel törlesztési részlete tavaly április és november között 37 423 forintról 40 ezer forint közelébe emelkedett.
A Kereskedelmi és Hitelbanknál elmondták, hogy 2008. november 17-től 0,3 százalékkal, illetve 0,4 százalékkal nőttek a már folyósított svájci frank alapú ingatlanfedezetű hitelek kamatai, míg a forint alapú üzleti feltételű lakáshitelek és a forint alapú ingatlanfedezetű személyi hitelek kamatai 2008. december 20-tól 3 százalékkal emelkedtek.
A banknál folyamatosan vannak ügyfelek, akik élnek a szerződés-átalakítási lehetőségekkel. A számuk valamelyest nőtt az elmúlt időszakban, de jelentős emelkedés nem történt – fűzték hozzá.
A CIB Banknál elmondták, hogy a hiteltörlesztési gondok esetére kialakított kínálatuk – egy része a PM-mel kötött megállapodás előtte is létezett – folyamatosan elérhető. Hozzátették: a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek részére megváltozott körülményeikhez igazítva – az egyedi kérelem elbírálását követően – kínál megoldásokat a bank. Egyelőre a CIB-nél sem érzékelnek elmozdulást a nemfizetések arányában, de biztosra veszik, hogy a tendencia 1-2 hónapon belül még változhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.