Nincs influenzajárvány a sertéseknél

Ez pedig kedvező lehet a magyar termelők számára. Az országos főállatorvos-helyettes véleményéhez csatlakozva Gráf hangsúlyozta, hogy a jelenlegi influenzás megbetegedésekkel kapcsolatban a sertéssel való összefüggéseket óvatosan kell kezelni, mivel még nem tekinthetők teljesen bizonyítottnak. Megerősítette, hogy a sertéshús fogyasztása nem veszélyes.

Nem lehet járványról beszélni 

Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese, országos főállatorvos-helyettes az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén tájékoztatta a honatyákat a „sertésinfluenzával” összefüggő kérdésekről. Kiemelte: miután csupán egy esetben, Kanadában észleltek influenzás megbetegedést sertésekben, nem lehet járványról beszélni. A szakértő hozzátette: az állatokról állatokra terjedő influenzajárvány hiányában nem indokolt a sertéskészítmények kereskedelmének korlátozása sem.

Külön kell választani

Külön kell választani az új influenzavírus emberről emberre, valamint állatról állatra terjedésének kockázatait. Jelenleg a humán influenzajárvány jelent problémát, állategészségügyi szempontból semmilyen járványról nincs szó, így a sertéshús és a sertéskészítmények minden kockázat nélkül fogyaszthatók. Bognár Lajos rámutatott: az Európai Unió szigorú import-szabályai miatt nem importálható élő sertés az új vírus első megjelenési helyéről, Mexikóból. Az Egyesült Államokból és Kanadából pedig – bár van lehetőség importra – sem élőállat, sem sertés szaporító-anyag nem érkezett az elmúlt négy hétben az unió területére. Aláhúzta: az uniós sertésszállítmányozási szabályok szintén jelentősen lecsökkentik egy járvány kialakulásának veszélyét, így kizárólag az emberről emberre terjedő járvány jelenthet problémákat.

A védőoltást már fejlesztik

A bizottság ülésén Szolnoki István az Országos Tisztiorvosi Hivatal képviseletében elmondta: Magyarországon eddig nem észleltek az új influenzavírus által okozott humán megbetegedéseket. Hozzátette: amennyiben a vírustörzs mégis megjelenik Magyarországon, várhatóan az őszi hidegebb időszakban kerül rá sor. A szakértő úgy vélte, a vírus magyarországi megjelenési idejére már várhatóan kifejlesztik az új influenzavírus elleni védőoltást, így nem fog járványt okozni. Az influenza esetleges gazdasági hatásával kapcsolatban Bognár Lajos azt mondta: az új influenza terjedésének Magyarországon akkor lehet gazdasági hatása, ha az országba bekerül az influenzavírus, és emiatt Oroszország megtiltaná a magyar sertéshús importját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.