Növekedhet a felszámolások száma az idén

A céginformációs szolgáltató cég adatai szerint az idén januárban egy híján 1400 cég ellen indult felszámolási eljárás. A múlt évben összesen 11 500 cég ellen indult ilyen eljárás, a legmagasabb havi adat tavaly novemberben volt, 1166 céggel. Az Opten az okot a rendkívül alacsony nyereséghányadban és abban látja, hogy a magyar cégek tőkeereje kicsi. Így hamar bekövetkezik a likviditáshiány, ami elindítja a „dominó effektust”.
Felszámolás alá azok a cégek kerülnek, amelyek nem tudják kifizetni hitelezőiket. Ezzel szemben a végelszámolást maguk ellen kezdeményezik a cégek, mivel úgy vélik, hogy a tartozásaikat ki tuják fizetni. A gyakorlatban a végelszámolások egy része is felszámolási eljárássá változik.
A végelszámolások száma az idén januárban 970 volt, szemben a tavalyi, havi átlagos 810-hez képest. Miután itt kisebb a növekedés, mint a felszámolásoknál, a végelszámolás alá került cégek körében kevesebb a fizetési probléma, mint a csődbe kerülteknél – állapítja meg a cég elemzése. Az Opten adatai szerint januárban 4380 új cég alakult, viszont ennél többet töröltek a cégjegyzékből, így a működő cégek száma csökkent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.