Növelhető a zöldség-gyümölcs kivitel Németországba

Ezt Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója mondta, a Fruit Logisticán. A világ egyik legjelentősebb zöldség-gyümölcs szakkiállításán kapta meg ugyanis hivatalosan a felkérést hazánk, hogy 2010-ben legyen a Grüne Woche – vagyis a világon az egyik legnagyobb – élelmiszeripari szakkiállítás partnerországa, azaz kiemelt kiállítója. A felkérést Gőgös Zoltán, a magyar agrártárca államtitkára vette át.

Sokkal nagyobb lehetőség

A felkérésről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tisztségviselője az azt mondta, hogy sokkal nagyobb lehetőséget és felelősséget is jelent, mivel Magyarországra a szokásosnál is jobban figyelnek majd. Emellett pedig nemcsak az ország árukínálatát, de kulturális kínálatát is be kell mutatni. Magyarország zöldség-gyümölcs exportjának jelenleg egyharmada kerül Németországba. Ezt az arányt szeretné javítani a FruitVeB.

Nyomulni kell, kertészek!

A magyar zöldség-gyümölcs ágazat éves árbevétele 350 milliárd forint, ennek mintegy a fele származik a kivitelből. Ahhoz, hogy a kivitel mennyisége emelhető legyen, növelni kell az úgynevezett integrált termelés – azaz környezet- és fogyasztóbarát módon előállított áruk – arányát, a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) szerepét, valamint a marketingre fordított pénz nagyságát – emlékeztetett Szabó József, a FruitVeB elnöke. A Fruit Logisticán 80 országból csaknem 2300 kiállító mutatja be kínálatát. Magyarországot a háromnapos eseményen 13 cég képviseli az FVM Agrármarketing Centrumának szervezésében, 208 négyzetméteren.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.