Rendezik a Mórakert pénzügyi helyzetét

Hozzátette: egy, másfél évre van szüksége a cégnek ahhoz, hogy ne legyen lejárt tartozása, késedelmes fizetése tagjai felé.

Konszolidációs program

A konszolidációs program alapján a termelők több száz millió forintos vagyoni hozzájárulással biztosítják a kilábalás feltételeit. A szövetkezet a finanszírozó pénzintézeteivel megállapodik kötelezettségeinek átütemezéséről, illetve egy hónapon belül államilag garantált és kamattámogatott forgóeszköz-hitelhez is jut – mondta a polgármester.

Nyitás kifelé

A hazai piac szűkülésének ellensúlyozása érdekében a Mórakert erősíti exporttevékenységét a Baltikumban, Romániában, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Németországban. A szövetkezet átalakítja menedzsmentjét és szervezetét is.

Megvannak a szerződések

A cég a vevőivel már megkötötte az idei esztendőre a szállítási szerződéseket, március közepétől pedig a korábbi évekhez hasonlóan megkezdi a hazai termelésű hajtatott zöldség értékesítését – hangsúlyozta Nógrádi Zoltán.

Háttér:
A legnagyobb hazai, évi 8 milliárd forintos forgalmú termelői és értékesítő szövetkezet non-profit módon működött, nem halmozott föl tartalékokat, a megtermelt nyereséget teljes egészében visszaosztotta a tagoknak. Miközben megteremtette az évi 70 ezer tonnás forgalomhoz szükséges logisztikai hátteret napi működésének finanszírozásához, forgóeszköz hitelre volt szüksége, és e források a pénzügyi válság kezdetével azonban eltűntek a közvetlenül több ezer, közvetve mintegy tízezer ember megélhetését biztosító vállalkozás környezetében, így adódtak a gondok. Alapvető probléma volt a piacok szűkülése, a hazai fogyasztás visszaesése is. Pillanatnyilag pedig komoly gondot okoz a gyenge forint árfolyam is, mivel a szövetkezet abban az időszakban, amikor helyben nem terem hajtatott zöldség, importból látja el partnereit. A gyorsan fejlődő szövetkezetnél komoly hatékonysági és szervezeti problémák is felmerültek.

Kapcsolódó hírek:
Adósságspirálban a Mórakert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.