Roham a területalapú támogatásért Bács-Kiskunban

Szabolcs-Szatmár-Bereg után az ország második legtöbb gazdálkodója Bács-Kiskun megyében igényel 2009-ben területalapú támogatást – mondta Farkas Zoltán. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy mintegy huszonnégyezer növénytermesztéssel foglalkozó szakember igénylését kell kezelnie mostanában a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak és a kamarai tanácsadóknak.

Leterhelt a számítógépes rendszer

A segítők dolgát nehezíti, hogy az idén már csak elektronikus úton lehet benyújtani a támogatási igényeket. A számítógépes rendszer leterheltsége miatt azonban az ügyintézés menete nem zökkenőmentes. A várakozóknak időnként sorbanállásokra is fel kell készülniük – tájékoztatott a vezető. A várakozások elkerülése érdekében célszerű, ha az érintettek előzetesen időpontot egyeztetnek a hivatal munkatársaival – hívta fel a figyelmet Farkas Zoltán.

Kismértékű birtokkoncentráció

A földművelésügyi igazgató a növénytermesztési ágazat általános helyzetével kapcsolatban arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben Bács-Kiskun megyében kis mértékű birtokkoncentráció tapasztalható. A gazdasági válság jelei a gazdálkodói kedv visszaesésében számottevően nem mutatkoznak. Ezt példázzák az őstermelői igazolványok kiváltásának, illetve megújításának ez évi adatai is, amelyek szerint az ilyen dokumentummal rendelkező közel ötvenezer termelő háromnegyede már érvényesíttette okmányát. Tetten érhetők viszont a nehéz körülmények a takarékosság szinte valamennyi formájában, ezen belül is elsősorban a drága növényvédő szerek és műtrágyák kijuttatott mennyiségének csökkenésében – tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.