Több halat fogtak a Közép-Tisza vidékén

Az elmúlt évi fogási eredmények közelmúltban elkészült összesítése azt mutatja, évről-évre több halat zsákmányolnak a horgászok a Közép-Tisza vidékén – közölte Nagy Gyula. A statisztikák szerint 2005 óta tart a kedvező tendencia.

Egy főre 22 kilogramm

Akkor az egy főre eső éves fogási átlag mintegy 19 kilogramm volt, amely 4 kilogrammal haladta meg az előző év eredményét. Azóta minden esztendőben újabb 1-1 kilogrammal emelkedett, így 2008-ban már csaknem 22 kilogrammot tett ki egy horgászra vetítve. A szervezet kezelésében lévő Zagyva és Tarna szakaszok kivételével a környékbeli természetes vizek mindegyikéből kevesebb halat fogtak tavaly a pecások, mint 2007-ben. A folyók és holtágak „gyengélkedését” azonban ellensúlyozta a horgászegyesületek saját vizeinek halbősége – derül ki a kimutatásból.

Előnyben a ponty

A Közép-Tisza vidék pecásai is a pontyokat részesítették előnyben. Mintegy száztizenöt tonnával e faj tette ki ugyanis az összesen zsákmányolt, bő 255 tonnányi hal közel felét. A keszegfélék állnak a képzeletbeli dobogó középső fokán 93 ezer kilogrammos kifogott mennyiséggel, míg a sorban utánuk az amur és a csuka következik közel tizennyolc és fél, illetve bő tíz tonnával. Legkevesebbet, mindössze huszonnyolc kilogrammot pedig pisztrángból szákoltak a régió horgászai.

Saját vízterületek

A hatvanhét tagegyesületet és mintegy tizennyolcezer pecást tömörítő Közép-tiszai, a huszonöt hasonló szervezet rangsorában továbbra is a legnépesebb hazai szövetségek közé tartozik. Az egyesületeknek szinte pontosan a fele rendelkezik saját vízterülettel, amelyek összesen 446 hektárt tesznek ki. Az országos tendenciákhoz hasonlóan e vidéken is növekvő a taglétszám, amely az előző évekhez képest több mint négyszázzal gyarapodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.