Pálinkafőzés jövedéki adófizetés nélkül
A bérfőzés jövedéki adójának elengedése és a magánfőzés lehetővé tétele egy célt szolgál, nem konkurensei egymásnak – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Elmondta: az új törvényi szabályozás nagykorúnak tekinti a magyar népességet. Szavai szerint a pálinkakultúra az elmúlt években annyit javult, hogy az új szabályozás semmiféle gondot nem okozhat. Az embereket V. Németh Zsolt szerint nem kell megvédeni saját maguktól. „Az az ember, aki gondos munkával összeszedi, vagy megvásárolja a cefrének valót, ad arra, hogy a munkája ne vesszen kárba egy rossz készülékkel és egy ihatatlan pálinkával” – válaszolta az otthonfőzés veszélyeit firtató kérdésre. V. Németh Zsolt a jövedéki adómentes pálinka ajándékozásának még mindig fennálló tilalmáról szólva azt mondta: a jelenlegi jövedéki törvényből valóban ez vezethető le, de személy szerint úgy véli, hogy életszerűtlen szabályoknak nincs helye, az olyan szabályokat amelyek alapvető szokásokkal szembemennek, meg kell változtatni. Birkás István, a Birkás Pálinka Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nem tartja valószínűnek, hogy az otthoni főzés elterjedése miatt a bérfőzetés mennyisége a jövőben jelentősen csökkenne. A szabályok szerint 86 liter 50 fokos párlatig – csakúgy mint az otthoni főzésnél – a magánszemély bérfőzésre leadott gyümölcsét vagy cefréjét jövedéki adó mentesen főzhetik le, így a bérfőzés a cégnél is fele annyiba kerül mint korábban. Birkás István szerint a bérfőzetés mellett szól, hogy a bérfőzdékben dolgozók a megfelelő technikával és szaktudással rendelkeznek, így megbízható jó minőségben és biztonságosabban tudják előállítani a különböző párlatokat. A kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében a Zala megyei Pórszombaton Nagy Anna kormányszóvivő felidézte: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből. Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie – tette hozzá. A pórszombati Medeshegyen, Kovács Gyula erdész gyümölcsösében tartott rendkívüli tájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pálinka nemzeti ital, része nemzeti hagyományunknak, és szerves része történelmünknek. „Ami a franciáknak a konyak, az oroszoknak a vodka, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a pálinka”. 2002-től az európai unió által is elismerten csak a Magyarországon termett gyümölcsből készült és itt párolt, majd palackozott ital nevezhető pálinkának. „Nevezzük papramorgónak, nyakolajnak, nerángass-nak, nappali lámpásnak vagy kerítésszaggatónak” is, de ez az ital több a puszta alkoholnál – fogalmazott az államtitkár. A Vidékfejlesztési Minisztériumban és az országgyűlésben „az a dolgunk, hogy elhárítsuk a vidéki emberek értékmentését szolgáló akadályokat”, s ezt szolgálja a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás is – mondta az államtitkár. A magyar ember nemcsak ünnepi alkalmakkor kínálja vendégeit pálinkával, a főzése „értékmentést is szolgál”, mert nem megy veszendőbe a lehullott vagy el nem fogyasztott gyümölcs, „újra értéke lesz mindannak, amit a föld adhat számunkra”. „Amikor az első szabadon főzött pálinkával koccintunk, nemcsak a falu múltjára, jövőjére, hanem fejlődőképességére, hagyományokra” is emeljük a poharunkat – tette még hozzá. Kitért azokra a felvetésekre is, miszerint a szabad pálinkafőzés elősegítheti-e a mértéktelen italozást, de kijelentette: „az alkoholizmust a kilátástalanság és a jövőtlenség gerjeszti”.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.