A BASF javította eredményét és bízik a növekedésben

A BASF 2009 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest értékesítési árbevételét 2,9 százalékkal, rendkívüli tételek nélkül számított adózás előtti eredményét (EBIT) pedig 19 százalékkal növelte. A negyedik negyedévi értékesítés az előző évi azonos periódussal összevetve 8 százalékkal csökkent, az EBIT eredmény viszont 181 százalékkal emelkedett. Tavaly az év egészében a BASF 50,7 milliárd eurós értékesítési árbevételt ért el, 29 százalékkal alacsonyabbat az előző évinél. Adózás előtti eredménye rendkívüli tételek nélkül 4,9 milliárd euró lett, 29 százalékkal alacsonyabb a 2008-asnál.

Kapacitáskihasználtság és történelmi minimum

A 2008 végén bekövetkező drámai zuhanást és a 2009 elején folytatódó visszaesést követően a BASF üzemek kapacitás-kihasználtsági szintje történelmi minimumra esett a legtöbb területen, azonban az év folyamán a kereslet ismét növekedésnek indult, különösen Ázsiában. A hatékonyság növelését és a kapacitások kihasználását célzó gyors és hatékony döntéseknek köszönhetően a BASF képes volt működését stabilizálni és nyereségszintjét negyedévről negyedévre növelni. Az idén a BASF várakozásai szerint a globális ipari termelés közel 5 százalékkal emelkedik, de meglehetősen alacsony bázishoz képest. A világgazdasági növekedést 2,7 százalékosra, ezen belül a vegyipar növekedését 5,3 százalékosra becsüli a BASF az idén. Eredmény előrejelzésében 1,40 dolláros euróárfolyammal és 75 dolláros olajárral számol. A BASF felvevő piacai között átlagot meghaladó fellendülésre számít az autóiparban, a számítástechnikai iparban és az elektronikai iparban.

Átmeneti év lesz az idei

„Folytatódik a lassú kilábalás. 2009 negyedik negyedéve bizakodásra okot adóan alakult. A legnehezebb időszakon már túl vagyunk, de viharfelhők még nem oszlottak el. Várakozásaink szerint a 2010-es év átmeneti év lesz, régiónként meglehetősen változó növekedési dinamikával. Sajnos globális szinten egyelőre nincs jele önfenntartó, hosszú távú stabilizálódásnak és növekedésnek” – mondta Dr. Jürgen Hambrecht (képünkön), a BASF elnöke. A társaság elnöke 2010-ben a BASF forgalmának újbóli növekedésére számít, és várakozásai szerint a növekedés üteme meghaladja majd a globális vegyipar növekedési ütemét. Mivel a gazdasági helyzet továbbra is sérülékeny marad, a BASF szigorúan kitart hatékonyságnövelési és reorganizációs programja mellett. A társaság befektetési és beruházási terveit továbbra is az aktuális piaci feltételekhez igazítja. „Jelentős mértékű EBIT növekedést várunk, elsősorban az értékesítési volumen növekedése, valamint a Ciba integrációnak köszönhető szinergiahatások miatt. Továbbá, a Ciba integrációval kapcsolatos költségek 2010 során jelentősen alacsonyabbak lesznek, mint 2009-ben. Célkitűzésünk világos és egyértelmű: 2010-ben ismét a tőkeköltséget meghaladó szintű nyereséget szeretnénk elérni” – mondta az elnök.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.