A francia libamáj kétharmada Magyarországról származik

Ezt adta hírül a L,Express című francia hetilap. A francia konyha egyik specialitása a libamáj, de a franciaországi piacon forgalmazott libamájnak csak alig öt százaléka származik hazai tenyésztésből. A francia tenyésztők nem értik, hogyan lehet magyar libamájat forgalmazni Franciaországban olyan felirattal, hogy „Gers-ben feldolgozott” vagy „Périgord-ban készített” termék. Képviselőik először „védett származási helyen előállított termékekre” (AOP) alkalmazott európai minősítést reklamáltak, de végül a „földrajzi jelzéssel védett” minősítésre nyújtottak be kérelmet a francia hatóságoknál az „anomália” orvoslására. Döntés 2012 első felében várható. „A francia fogyasztók képzeletében az él, hogy a libamáj Délnyugat-Franciaországból származik. Garantálni kell, hogy a termékeket az elejétől a végéig ott is állítsák elő, ezzel meg lehetne őrizni a vidék gazdasági tevékenységét” – hangsúlyozta Marc Roose, a délnyugat-franciaországi termelők egyesületének igazgatója. A szervezetnek 2000-ben már sikerült elérnie, hogy bevezessék a „Délnyugat-franciaországi kacsa” földrajzi jelzéssel védett európai minősítést. Ezt szeretnék most a libára is kiterjeszteni. Az elmúlt 25 évben a libamájtermelés felére esett vissza Franciaországban – állítják a gers-i termelők, akik ma már liba helyett inkább kacsát tenyésztenek. Azt ugyanis könnyebb tömni, és a fogyasztása rekordokat dönt Franciaországban. Ráadásul olcsóbb is a libánál, kilóját 22 euróért árulják, míg a libamáj 32 és 50 euró között mozog. Tavaly 470 tonna libamájat termeltek Franciaországban, elsősorban Gers-ben és Périgord-ban, míg a Magyarországról érkezett import mennyisége évente ezer tonna körül mozog. Xavier Dubois, a magyar libamáj legfőbb importőrének számító Foie Gras Partners vezetője arra emlékeztetett, hogy Magyarország a világ elsőszámú libatenyésztője, több évszázados hozzáértéssel rendelkezik és a Michelin-csillagos séfek is előszeretettel vásárolnak magyar libamájat. Az importőr elismerte, hogy a magyar libamáj Franciaországban „politikailag nem korrekt, de nagyon finom”. „Kit zavar az afrikai kakaóból készült svájci csokoládé?” – tette fel a kérdést egy nagybani francia forgalmazó. A különbség szerinte a séfen és feldolgozáson múlik, s nem a származási ország adja a minőséget. A vállalkozó úgy vélte, hogy a délnyugat-franciaországi libamáj új minősítése meg fogja drágítani a termékeket a fogyasztók számára. André Daguin, Michelin-csillagos séf szerint kár vitát nyitni a keleti importról, de szerinte mindenképpen fontos azt megkülönböztetni minőségi jelzésekkel, mert „nincs jobb dolog a libamájnál”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.