A FruitVeB a zöldségek és gyümölcsök áfájának csökkentését szorgalmazza

A szakember megfogalmazása szerint a zöldség és gyümölcs egyrészt az egészséges táplálkozás alapvető feltétele, és ezért is fontos volna a jelenlegi áfamérték csökkentése. Másrészt ezt az ágazatot sújtja legnagyobb mértékben jelenleg a feketekereskedelem Magyarországon. Mártonffy Béla szerint a feketegazdaság aránya ezen a területen átlagosan eléri a 40 százalékot, de időszakosan akár 50-60 százalékot is kitehet. Az elnök emlékeztetett: a magas áfatartalom már 8-10 éve gátolja az ágazat dinamikus fejlődését, különösen a termelői szervezetek (tészek) esetében, amelyek összefogják az ágazatot meghatározó kis családi gazdaságokat és kizárólag legális módon működnek. Mártonffy Béla közölte: a magyar zöldség-gyümölcs termelést a jelenlegi átlagos 2,5 millió tonna éves termelési szintről kedvező esetben mintegy 1 millió tonnával lehetne megnövelni. Ennek egyik alapvető feltétele volna az áfacsökkentés. Mindez akár közel százezer új munkahely létrehozását is jelentené, mivel az ágazat nagy kézimunka igényű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.