A gazdasági bizottság nem korlátozna vasárnap

Az ülésen a kormány képviselője elmondta, hogy a kormány nem támogatja az indítványt, és az 1990-es évek elején bevezetett szabad nyitvatartási rendszer fenntartását javasolja, amely szerint csak ünnepnapokon korlátozzák a boltok nyitva tartását. A kormány álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka vasárnap bonyolódik, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre. A kormány szerint a rendszer ezenkívül sértené a versenyt is, mivel csak az alkalmazottakkal bíró kereskedőkre terjedne ki.
Szatmáry Kristóf (Fidesz) reakciójában hangsúlyozta, hogy összetett kérdésről van szó, amelyben maguk a kereskedők is megosztottak. Emlékeztetett arra is, hogy Európában számos országban működik hasonló rendszer. A bizottság nem támogatta a módosító indítvány parlamenti vitáját.
Szakértők a kérdés kapcsán megjegyezték, hogy Európában vannak országok, amelyekben nem is kell korlátozni a vasárnapi nyitvatartást, mert az embereknek „eszükbe sem jut” vasárnap vásárolni, hát még éjszaka. Számos országban, így például Belgiumban is nem csak vasárnap nincs nyitvatartás, hanem az állami ünnepnapkon sem. Magyarország úgy látszik, még messzire van attól, hogy polgárai, a családok nyugodtabban éljenek, pedig ez alapvető emberi jog, a vasárnap pedig a pihenés ideje – tették hozzá a szakértők, utalva az üzletláncok dolgozóinak vasárnapi munkaidejére.

(Az Agrárhaszon Kft. a családokra tekintettel támogatta a CBA kezdeményezését.)

Kapcsolódó hírek:
A CBA részben bezárna vasárnap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.