A gazdasági tárca árfolyamot kompenzál

Varju László a megbeszélést követően közölte: olyan projekteket kívánnak támogatni, amelyek megvalósításához jelentős import beszerzésre van szükség. Elmondta: végig kell nézni az összes pályázatot, és akkor tudják megmondani, hány pályázót érint ez a lehetőség. Varju tájékoztatása szerint cél az, hogy azoknak a hazai kedvezményezetteknek, akiknél valóban indokolt, szigorú feltételek mellett lehetőséget biztosítsanak az önhibájukon kívül elszenvedett árfolyamveszteség kompenzálására. Hozzátette: a jelenlegi árfolyam a projektek megvalósításában részt vevő magyar vállalkozásoknak és beszállítóknak kedvez, számukra jelent versenyelőnyt.

Visszamenőleges hatály

A kompenzációs lehetőséget az érintett pályázók visszamenőleges hatállyal is igénybe vehetik – közölte Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke. „Az egyik javaslatunkat megtárgyalva úgy néz ki, hogy tudunk segíteni a pályázóknak” – fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó, aki emlékeztetett arra, hogy korábban két javaslatot fogalmazott meg a forint árfolyamváltozása miatt keletkező probléma megoldására.

A kompenzáció az árfolyamtól függ

Az egyik javaslata az volt, hogy kössék euróban a támogatási szerződéseket a pályázókkal.
Be kellett látnom a tárgyalás során – mondta a Fidesz politikusa -, hogy jelenleg a forint védelme érdekében nem célszerű ezt a megoldást alkalmazni. Viszont a másik javaslatról született megállapodás – szögezte le. Varju László elmondta: rövidesen elkészül a kompenzáció igénybevételéhez szükséges szabályozás tervezete, ami várhatóan egy hónapon belül a kormány elé kerül. Arról, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a kompenzációra, Varjú László azt mondta: konkrét összeget nem tud meghatározni, hiszen ez az adott árfolyamtól függ.

Utolsó kapcsolódó hírek:
ÚMFT eseti bizottság: tájékoztatás az árfolyamnyereségrőlSimor András jegybank elnök cége nem off-shore cég?Erősödött a forint hajnalbanErősödött a forintAz euró árfolyama 317 forint felett is járt315 forint felett az euró/forint árfolyamNFÜ: Az uniós pénzt forintban számolják elA magyar kormány nyerészkedik a forinttal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.