A GM-növények segíthetnek az éghajlatnak és a környezetnek

A dán Élelmiszer Minisztérium jelentésének címe: „GMO – mi tudjuk használni.” A jelentés szerint a GM-növények előállítása potenciálisan segít csökkenteni az üvegházhatású gázok, mint a C02 kibocsátását, a GM növények pedig jobban ellenállnak a változó éghajlati feltételekhez. Emellett dán kísérletek azt mutatják, hogy a gazdálkodók a GM-növényekkel ugyanazt a hozamot kevesebb peszticid használatával érik el. A jelentés ugyanakkor arra is rámutat. hogy még mindig kutatást igényelnek a lehetőségek és kockázatok a GMO-k kapcsán. Így az ENSZ Élelmezési Minisztériuma elkülönített 65 millió eurót biotechnológiai kutatásra a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kapcsán.

A dán miniszter szerint a géntechnológiával foglalkozni kell

„Nyolc százalékán a világ szántóterületének termesztenek most GM-növényeket,  a géntechnológia pozitív és nekünk foglalkozni kell vele. Nem lenne bölcs dolog, hogy elfelejtsük a géntechnológiát, ha esetleg segít megoldani az előttünk álló kihívásokat most és a jövőben, például az éghajlat, a környezet és az élelmiszer-ellátás terén” – mondja a dán mezőgazdasági miniszter, Eva Kjer Hansen. A jelentés egyesíti a meglévő ismereteket és a GMO-k kapcsán, többek között alapjául szolgál az elkövetkező időre szóló vita hasznossága tekintetében a GMO alkalmazásával kapcsolatban a jövőben. A jelentés szerint a dánok az uniós állampolgárok között jobban érzik magukat tájékozottnak a géntechnológiával módosított élelmiszerek kapcsán és a dánok csoportjába tartoznak azok fogyasztók, akik a legkisebb kockázatot látják a géntechnológiában. A dánok bíznak abban, hogy a hatóságok képesek lesznek annak biztosítására, hogy a géntechnológiával módosított szervezetek nem fognak káros hatást gyakorolni a környezetre és az egészségre.

„A naprakész tudás és vita megszüntetheti a mitoszokat”

„Az európaiak 20 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy az ő génjeiket is módosítani lehet, ha a géntechnológiával módosított élelmiszereket esznek. Nehéz lehet nyomon követni a hamis tényeket és számokat, ha beszél a modern biotechnológia, és éppen ezért készíttettem én is ezt az átfogó jelentést. Sok mítosz van forgalomban, de én remélem, hogy ezek közül néhány mítoszt meg lehet szüntetni a naprakész tudással és vitával” – mondja a dán mezőgazdasági miniszter Eva Kjer Hansen. Az említett dán jelentés következtetéseit egy konferencián is bemutatják pénteken, amit a dán Élelmiszer Minisztérium szervez együttműködésben a dán iparral. És ígéretük szerint le is vonják majd az előadások alapján a jelentés következtetéseit.

A konferenciára jelentkezni lehet: www.fvm.dk/gmokonference.

Olvassa el a teljes jelentést itt: http://pdir.fvm.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=%2fFiles%2fFiler%2fVirksomheder%2fGMO%2fPublikationer%2fPub_GMO-syntesen.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.