A gyártók tiltakoznak a termékdíj változtatása ellen

A BCME azt kéri, hogy a fémcsomagolás a többi csomagoló anyaggal azonos bánásmódban részesüljön, és ennek megfelelő megoldás kerüljön kidolgozásra a készülő törvénytervezetben. Az ipar képviselői számára további aggodalomra ad okot, hogy a módosításra vonatkozó minisztériumi előterjesztés megszüntetné a kereskedők termékdíj fizetési kötelezettségét. A BCME szerint ez súlyos egyensúlyhiányhoz vezetne a kirótt díjterheket viselő piaci szereplők között, kiskereskedőknek pedig megszűnne a környezetvédelmi szempontból hasznos csomagolások forgalmazásával kapcsolatos motivációjuk. Kiemelik: a fémcsomagolás a leginkább környezettudatos csomagolási módszer, amely 100 százalékban és korlátlan mennyiségben hasznosítható újra.

Egyetértenek és fizetnek

A csomagolási ipar képviselői egyetértenek abban, hogy a szabályozásnak egy új, csomagolóanyag-semleges megoldást kell támogatnia. “A megoldás az lenne, ha minden egyes csomagolásra, annak alapanyagától függetlenül ugyanaz a termékdíj vonatkozna. Az így számított végösszeg megfelelne a kormány termékdíjból származó bevételi előirányzatának, ami megközelítőleg 8,3 milliárd forint.” – olvasható a szervezet tájékoztatásában. Az Országgyűlés 2008 november elején 192 igen, 184 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását. A változtatás szerint a korábbi, az Európai Unió által is kifogásolt gyakorlattal ellentétben nem diszkriminálják a külföldi beszállítókat, és a díj mértékét nem befolyásolja a palack tartalma. Így valamennyi beszállító azonos díjat fizet.

Sörgyártói vágyak

A KvVM korábbi tájékoztatása szerint a hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánta ösztönözni az új termékdíj törvénnyel. A zöldtárca ugyanakkor a törvény elfogadásakor arra is ígéretet tett, hogy egy munkabizottság – társadalmi, gazdasági, önkormányzati és állami szervezetek bevonásával – a változó viszonyokhoz rugalmasabban alkalmazkodó, újabb, hosszú távú termékdíj szabályozásra tesz javaslatot 2009. május 31-ig. A készülő törvény tervezetet szintén elutasító Magyar Sörgyártók Szövetsége szerint a minisztérium idáig nem tett eleget a hosszú távú koncepció megalkotására tett ígéretének. A sörgyártók korábban azt javasolták, hogy kizárólag a nagyobb, 200 négyzetméter feletti üzlethelységgel rendelkező kereskedelmi egységeket vonják a termékdíj törvény hatálya alá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.