A Hungary Meat részben a Picktől vásárolt húst vitt Japánba

A Hungary Meat Kft. három hónappal ezelőtt két kartonnyi – mintegy harminc kilogramm – mangalicahúst vásárolt belföldi értékesítési céllal a szegedi cégtől – mondta Kovács László, a Pick elnök-vezérigazgatója. A Hungary Meat japán partnerének mintaként küldött szállítmány egy részét a Hungary Meat Kft. a Pick Szeged Zrt.-től vásárolta, a másik részéhez pedig élőállatot vett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökségi tagjának, Moldován Andrásnak a cégétől, a Mangal Ilon Kft-től – áll a Hungary Meat közleményében. A származási igazolással kapcsolatos ügyintézést Moldován András vállalta – írta a Hungary Meat Kft. “Mindemellett a közeljövőben – látva az itthoni zavaros viszonyokat – a Hungary Meat Kft. körültekintőbben fog eljárni a származási bizonyítványok idejében való beszerzése terén, még akkor is, ha maga a mangalicatenyésztők elnöke ajánl fel sertést megvételre” – áll a Hungary Meat közleményében.

Harminc kilót vettek

Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a Hungary Meat Kft. három hónappal ezelőtt két kartonnyi – mintegy harminc kilogramm – mangalicahúst vásárolt belföldi értékesítési céllal a szegedi cégtől. Az áru exportjához külön állatorvosi igazolásra lett volna szükség, és a húst ekkor is csak bontatlan kartonokban, a Pick megjelölésével és zárjegyével lehetett volna eladni – közölte a vezérigazgató. A japán nagykereskedő azonban a Hungary Meat Kft. termékeként hozta forgalomba az árut, amely nem rendelkezett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének származási igazolásával – tette hozzá. Kovács László hangsúlyozta: a magyar húsipar szempontjából nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a jogszabályokat, mert a szabálytalanságok az ország hitelét ássák alá.

Az ügy előzménye

Az ügy előzménye az, hogy egy japán nagykereskedő irreálisan alacsony áron kínált eladásra mangalicahúst a távol-keleti szigetországban. A Pick Szeged Zrt. az eset kapcsán levélben megkereste a földművelésügyi tárcát. Dékány András, az agrártárca szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: a minisztériumban megvizsgálják a levélben foglaltakat, ugyanis igen érzékeny területről van szó. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke korábban elmondta: Magyarországon az őshonos állatok névhasználatára vonatkozó 93/2008-as FVM-rendelet értelmében a mangalica név használatára, és így az abból készült termékek forgalmazására, kivitelére is csak az jogosult, aki az egyesülettől származási igazolást szerez be. A Hungary Meat Kft. ilyen igazolást az egyesülettől eddig nem kért – szögezte le Tóth Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.