A húsvéti élelmiszer-ellenőrzések tapasztalatai

Hozzátette: a húsvéti időszakban megnő az élelmiszerfogyasztás, húsvét táján 35 millió darab tojást, háromezer tonna sonkát és 900 tonna csokoládét fogyaszt a magyar lakosság. Csak a sonkánál a húsvéti időszak 21 százalékos fogyasztásnövekedést eredményez. Szollár Domokos kifejtette: fentiek fokozottan indokolttá teszik azt, hogy a kormány és a hozzá kötődő különböző hatóságok a húsvéti időszakban szigorúan és koncentráltan ellenőrizzék valamennyi vásárcsarnokot, piacot és élelmiszerárusító helyet. A kormány a húsvétra tekintettel ismét fokozott élelmiszerellenőrzési akciót indított el – mondta a kormányszóvivő.

Ellenőrzési eredmények

Az idei húsvéti élelmiszerellenőrzési akció tíz napja tart – hívta fel a figyelmet Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára a tájékoztatón. Hozzátette: az ellenőrzések tapasztalatai javuló tendenciát mutatnak, bár a múlt évet az ideivel összevetve a helyzet némileg ellentmondásos. Süth Miklós beszámolt arról, hogy míg a tavalyi húsvéti ellenőrzések 14 napja alatt 3.799 pácolt, füstölt, nyers húskészítményt ellenőriztek, és ebből 53 esetben emeltek kifogást, addig az idei eddigi 10 nap alatt 2.242 ellenőrzésből 25 kifogás adódott, utóbbi 94 kilogramm árut jelent. A pácolt, füstölt, főtt húskészítmények esetében 2.820 tavaly ellenőrzött áruból 28 kifogásolt volt, míg az idén ellenőrzött 2.230-ból 13, utóbbi 24 kilogramm árut jelent. Az édesipari termékek esetében még látványosabb a javulás: 2009-ben 6.266 vizsgált tételből 78-at kifogásoltak, idén 5.806-ból mindössze 10-et. A múlt évben így 5.866 kilogramm édesipari terméket kellett megsemmisíteni, míg idén mindössze 7 kilogrammot. A tojás kapcsán ezzel ellentétesek voltak a vizsgálat eredményei. Tojásból összesen 1.299 tételt vizsgáltak a hatóságok tavaly, és ebből 3 esetben, 42 kilogrammot találtak nem megfelelőnek, idén azonban az eddig vizsgált 1.222 esetben kilencszer, 3.355 kilogramm tojás esetében kellett szankciót alkalmazni. Zöldség-gyümölcs esetében tavaly 105, míg idén 47 tételt minősítettek alkalmatlannak a hatóságok – mondta el a szakállamtitkár.

Szabálytalanságok a 4-es úton

Süth Miklós elmondta: pékárukat is vizsgáltak; idén három pékségnél kellett szankcionálni, egy pékség működését pedig – ez a székesfehérvári Lux Pékség – felfüggesztették. A szakállamtitkár hozzátette: míg tavaly a húsvéti ellenőrzések során összesen 3.006.000 forint bírságot szabtak ki, idén ez az összeg 600.000 forint, de ebben még nem szerepelnek a pacalhoz köthető bírságok, amelyek milliós nagyságrendűek – hívta fel a figyelmet. Hajós Ádám budapesti és Pest megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a Monori Rendőrkapitányság segítségével a 4-es úton élelmiszerellenőrzést végeztek, két esetben találtak szabálytalanságot. Az egyik esetben fogyasztásra alkalmatlan fagyasztott készételt szállítottak. A súlyosabb esetben pedig egy teherautóban füstölt árut, sonkát, friss húst találtak, amely illegális eredetű volt. Ennek kapcsán a nap folyamán kiderítették, hogy a húst a budapesti Tátra utcai piacra vitték volna, egy olyan üzletbe, amelyre a Mazsi-Hús Kft. feliratú tábla van kitéve. Ebben az üzletben összesen 1,2 tonna jelöletlen húst foglalt le a hatóság – mondta Hajós Ádám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.