A kormány elfogadta a 2010-es büdzsé tervezetét

A 3,8 százalékos, “sérthetetlen” költségvetési hiánycél pedig azt jelenti, hogy mindenhol vissza kell fogni a költekezést. Bajnai Gordon ismertette: a jövő évi büdzsé fedezetet ad az adómérséklésre, és még azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék a távhő áfáját. Hozzátette: amellett, hogy a költségvetés takarékos, képes az eredmények megszilárdítására, a növekedés újraindítására és a józan ész vezeti. A kormányfő az adócsökkentést a jövő évi büdzsé egyik legfontosabb, hosszú távon is ható elemének nevezte, amely a későbbi növekedést, az újabb munkahelyek létrejöttét alapozza meg. Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy jövőre a vállalkozások is jobban járnak: 400 milliárd forint többlet marad náluk a járulékcsökkentés miatt. A takarékosság ellenére vannak a költségvetésben kiemelt feladatok, a miniszterelnök ezek közé sorolta a közbiztonságot, a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést.

Út a munkához

Az Út a munkához programot 2010-ben kinyitják a magánszféra, az állami önkormányzati vállalatok felé, és jövőre e célra 13 milliárd forinttal több hazai, valamint 7,5 milliárd forinttal több uniós forrást biztosítanak. Leszögezte: a közbiztonságra jövőre 8 százalékkal többet költ az állam az ideihez képest, ez 23,5 milliárd forintos többletet jelent. Az egészségügyre is több pénz jut, mint idén, összesen 730 milliárd forint, ami 15 milliárd forintos többletet jelent. Hozzátette: e többleten felül az intézmények kiadásai 18 milliárddal kisebbek lesznek köszönhetően annak, hogy jövőre csökkennek a járulékterhek. Soha ennyi pénz nem jutott még Magyarországon gazdaságfejlesztésre – szögezte le a miniszterelnök. Mint mondta, 700 milliárd forint szerepel a 2010-es költségvetésben fejlesztésekre döntően uniós forrásból. Kitért arra, hogy a hazai forrású önkormányzati fejlesztéseket fel kell függeszteni egy évre, de az uniós támogatások önrésze megmarad, a nagyléptékű fejlesztéseket megfelelően finanszírozzák.

A napokban benyújtják

Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy a kormány a válság miatt 111 milliárd forintot csoportosított át a hazai kis- és közepes vállalkozások közvetlen támogatására. Az állami kiadások visszafogásáról szólva megismételte, hogy az önkormányzatok jövőre mintegy 120 milliárd forinttal költhetnek majd kevesebbet, ami valójában 85 milliárd nettó elvonást jelent. Egyes tételeken, például az Út a munkához programon, a közbiztonság erősítésén keresztül plusz forrásokhoz is jutnak, illetve csökkennek költségeik az alacsonyabb tanulólétszám miatt. Az önkormányzatok támogatása jövőre így 4,8 százalékkal lesz kisebb, mint idén, de kevesebb feladatot és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak – mondta a kormányfő. A kormány minden költségvetési tételt biztosít ahhoz, hogy fenntartsák az oktatás színvolát – szögezte le Bajnai Gordon. Közölte: szeptember 11-én a költségvetés tervezetét benyújtják a parlamentnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.