A külker aktívum 664 millió euró az első két hónapban

A részletes adatok megegyeznek az áprilisban közölt előzetes mutatókkal. A részletes adatok alapján a külkereskedelmi termékforgalom volumene 2010 január-februárban exportban 17, importban 13 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az idén februárban a külkereskedelmi forgalom egyenlege 373 millió euró (102 milliárd forint) többlet volt, szemben a 2009. februári 295 millió euró (88 milliárd forint) aktívummal. Az első két hónapban az export euróban 16,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import 9,9 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala 2010 január-februárban az előző év azonos időszakához képest exportban 6,7, importban 7,9 százalékkal csökkent, a cserearány 1,3 százalékkal javult. A forint a főbb devizákhoz képest 7 százalékkal erősödött, ezen belül az euróhoz viszonyítva 6,5 százalékkal, a dollárhoz mérten pedig 13 százalékkal.

Hozzák Ázsiából a híradástechnikát

Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene csaknem negyedével, a behozatalé több mint ötödével nőtt az elmúlt évben regisztrált alacsony bázisszinthez viszonyítva. A KSH tájékoztatása szerint az árufőcsoporton belül a legnagyobb részarányt kitevő híradástechnikai termékek kereskedelmében 2009 második félévétől tart a növekedési tendencia: az export volumene közel harmadával, az importé másfélszeresére bővült a vizsgált időszakban. A főbb felvevő piac Nagy-Britannia, Németország és Szlovákia volt, míg a behozatal nagyrészt az ázsiai országokból származott. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportjának a volumene, továbbá a villamos gép, villamos készülék és műszereké mindkét forgalmi irányban átlagot meghaladó mértékben bővült. A válság által leginkább sújtott termékkör, a közútijármű-kereskedelem volumennövekedése a kivitelben 17, a behozatalban pedig 12 százalékot ért el.

A műszerek nagyon mennek

Mérsékeltebb volt a bővülés a feldolgozott termékek körében, az export volumene 11, az importé 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A gyógyszer, gyógyszerészeti termék kivitelének volumennövekedése 7, míg a behozatalé 12 százalékot ért el. Kiemelkedő a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek exportjának mintegy másfélszeres volumennövekedése, ami elsősorban a gépjárműgyártáshoz szükséges termékek németországi kivitelének köszönhető. Két kisebb súlyú árucsoport, a színesfém behozatalának volumene mintegy felével, illetve a műanyag-alapanyagé negyedével haladta meg az előző évit. Az energiahordozók importvolumene 2010 első két hónapjában mintegy 9 százalékkal haladta meg az oroszországi gázszállítások leállítása miatt alacsony bázisidőszaki szintet. Januárban még 13 százalékos csökkenést, februárban viszont már 35 százalékos volumenbővülést regisztrált a KSH. A természetes és mesterséges gáz árucsoport behozatalának volumene mintegy negyedével nőtt, ezzel szemben a kőolaj és kőolajterméké, valamint a villamos energiáé nem változott a két hónapban.

Csökkenő élelmiszer-forgalom

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek volumene mindkét forgalmi irányban 5 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmények kivitele negyedével, behozatala csaknem harmadával csökkent, elsősorban a kukorica forgalmában jelentkező visszaesésnek köszönhetően. Az élő állat, a hús és húskészítmény, valamint az állati takarmány forgalma viszont mindkét irányban növekedést mutatott. Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első két hónapjában a kivitelben 15, a behozatalt tekintve 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet, elsősorban a gépek és szállítóeszközök forgalmának jelentősebb élénkülése miatt. A külkereskedelmi mérleg az unió egészével tovább javult. Az aktívum a régi tagállamok esetében 49, az új tagállamok vonatkozásában 18 milliárd forinttal nőtt 2009 első két hónapjához képest. Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene főként az ázsiai gépkivitel jelentős megugrása következtében 27 százalékkal, az importé 15 százalékkal haladta meg az elmúlt évi alacsony bázisszintet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.