A külkereskedelmi adatok megfelelnek a várakozásoknak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az export euróban 4,6, az import 4,0 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz képest. Az árfolyamok alakulása miatt forintban a növekedés 11,3, illetve 10,8 százalékos volt. Az euró és a dollár forintban az első hét hónapban végig erősebb volt az egy évvel korábbinál, júliusban az euró 7,0, a dollár 24,3 százalékkal volt drágább, mint 2011. azonos hónapjában. Január-júliusban az export euróban 1,0 az import 1,5 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, az exporttöbblet 4,119 milliárd eurót tett ki, 166 millióval kevesebbet, mint tavaly, bár a júliusi 458 millió eurós szufficit 54 millió euróval több az egy évvel korábbinál.
Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a várakozásaikkal megegyezően alakult a júliusi külkereskedelmi többlet, s folytatódott a kivitel növekedése az év első hónapjaiban megfigyelt csökkenések után. A szakértő elmondta, hogy a kivitel javulása tükrözi az ipari export növekedését, amit feltehetően a Mercedes üzem termelésének elindulása okozott. Az év első felében a nyersanyagárak emelkedése miatti cserearányromlás hatására az import értéke gyorsabban nőtt az exporténál, miközben volumenben az export bővült gyorsabban – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely. A nyersanyagárak az átmeneti visszaesés után újra emelkedtek, ezért a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete tovább javulhat az év végéig. A cserearányok stabilizálódását az emelkedő gabonaárak is segíthetik.
Az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recessziójának mélyülését jelezték, azonban a külső kereslet visszaesését a Mercedes üzem fokozódó termelése részben ellensúlyozhatja – vélekedett Suppan Gergely. Az elemző 2012 egészében 7,4 milliárd euró többletre számít a tavalyi 7,06 milliárd után. Németh Dávid, az ING Bank elemzője azt mondta, nem rosszak, a várakozásoknak megfelelőek a külkereskedelmi adatok, s a külkereskedelem ezek alapján hozzájárulhat a harmadik negyedéves GDP növekedéséhez. Kifejtette: a gépjárműexport vélhetően emelkedett az év hetedik hónapjában, míg a híradástechnikai cikkek kivitele az eddigiekhez hasonlóan csökkent. A szakértő az év egészére a tavalyihoz hasonló, 7 milliárd euró többletet vár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.