A magyar halászati ágazat fejlesztésére több uniós forrás jut
A magyar halászati ágazat fejlesztésére 12 százalékkal több forrás jut az Európai Unió jelenlegi költségvetési időszakában, mint az előzőben – mondta a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnöke. Váradi László a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségével (MAHAL) közösen tartott sajtóértekezleten ismertette: a magyar halászati ágazat 2020-ig összesen 39,1 millió euró uniós támogatást kap. Ez a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15 milliárd forintos forrás lesz. Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – élő súlyban számolva – 5,1 és 5,5 kilogramm között mozog – közölte Németh István, a MAHAL elnöke. Hozzátette: ez tiszta húsra számítva 3,6 kilogrammot jelent. Az Európai Unióban – élősúlyra számítva – az átlagos halfogyasztás fejenként és évente 22-24 kilogramm. A MAHAL elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon a haltermelést a tógazdák összesen mintegy 24 500-25 000 hektár vízfelületen végzik. A halastavak összes hozama egy év alatt átlagosan hektáronként 450-550 kilogramm között mozog. A halárak évek óta gyakorlatilag változatlanok. A magyar emberek még mindig a pontyot kedvelik a leginkább, ez a halfajta teszi ki az összes fogyasztás 55-60 százalékát. Váradi László arról is beszélt, hogy az akvakultúra-fejlesztés továbbra is a tengereken folyik majd, de perspektivikus lehetőségei vannak az édesvízi tógazdálkodásnak is. Ezt már az unió döntéshozói is elismerik – fűzte hozzá. A magyarországi fejlesztés egyik irányaként jelölte meg a feldolgozottsági szint növelését, valamint az ágazatban tevékenykedők szorosabb együttműködését összefogását. Szűcs István, a debreceni egyetem tanszékvezető egyetemi docense, a MASZ általános alelnöke elmondta: a magyar tógazdasági haltermelés évente mintegy 18-20 ezer tonna, az intenzív üzemi haltermelés mennyisége 2100-2300 tonna éves szinten, míg a természetes vízi haltermelés évente 6300-6500 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente összesen bruttó 27-29 ezer tonna halat termelnek. Ez éves szinten 13-14 milliárd forint bruttó termelési értéket tesz ki.