A mezőgazdaságot kevésbé érinti a válság

Az élelmiszerek piaca a válság ellenére is növekszik, hiszen a föld lakossága is folyamatosan gyarapodik, és őket el kell látni ennivalóval. Emellett az élelmiszerek és a mezőgazdasági cikkek rugalmatlan árunak számítanak, azok fogyasztása csak bizonyos határokon belül, mérsékelhető, és nem lehet elhalasztani, mint például az autóvásárlást.

Agrárexport: 1,9 milliárd euró többlet

Az agrártárca vezetője szerint ezt alátámasztja az agrárágazat múlt évi exportteljesítménye is, értéke minden eddigi eredményt túlszárnyalva elérte az 5,7 milliárd eurót. Ebből 1,9 milliárd euró volt a többlet. Gráf József úgy vélte, ez a tendencia az idén is folytatódhat az első három hónap adatai alapján. A miniszter szerint ugyanis a magyar export árualap jelentős hányadára állandó kereslet mutatkozik külföldön. A magyar búzát és más gabonaféléket, továbbá a húst és a hústermékeket, a zöldséget, a gyümölcsöt, újabban pedig a minőségi bort és pálinkát folyamatosan keresik a vevők – tette hozzá.

A finanszírozást is tartani kell

A miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat termelési biztonsága csak akkor garantálható, ha a mezőgazdaság finanszírozhatósági biztonsága is fenntartható. Ennek érdekében az agrártárca a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közösen kidolgozott egy olyan hitelprogramot, amelynek keretében mintegy 60 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdálkodók finanszírozásának támogatására. A hitelprogramok közül külön is megemlítette a miniszter a búza és a termelői értékesítői szervezetek (TÉSZ-ek) számára biztosított forgóeszköz-hitelt, továbbá azt a 30 milliárd forintos garanciakeretet, amely a kisebb gazdálkodókat segíti.

Egyes ÚMVP-s beruházásoknál 20 százalékos előleg

Emellett pozitívumként értékelte, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében megvalósuló egyes beruházások esetében 20 százalékos előleget kaphatnak a gazdálkodók annak érdekében, hogy a fejlesztések finanszírozása zökkenőmentes legyen. Gráf József beszélt arról is, hogy az ÚMVP keretében a már futó programok mellett a közeljövőben több új fejlesztési lehetőség is megnyílik. Példaként említette az úgynevezett integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítására kiírandó pályázatot, illetve az ősszel újrainduló Leader-fejlesztések lehetőségét.

Nem csökken a földalapú támogatás

A miniszter jelezte: annak ellenére, hogy többen úgy vélték, a magyar mezőgazdaság idei támogatottsága a válság miatt kevesebb lesz, mint a múlt évben, ez nem így van. Tavaly az ágazat támogatására összesen 233 milliárd forint állt rendelkezésre, szemben az idei 258 milliárd forinttal. A földalapú támogatás sem csökken, mivel az egy hektárra jutó támogatás összege eléri a 43 ezer forintot, míg 2008-ban ez 42.106 forint volt hektáronként. A miniszter szerint csak az úgynevezett gofr-növényekre – a gabonára, az olajos magvakra, a fehérje- és a rostnövényekre – jutó támogatás összege csökken hektáronként mintegy 5.000 forinttal. Az összes többi jogcímre jutó támogatás mértéke emelkedik. Példaként említette a tejet, ahol literenként 8,10 forintról 8,60 forintra emelkedik a támogatási összeg.

Az agrártárca keresi a piacbővítési lehetőségeket

Gráf József megemlítette: annak érdekében, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékeit a továbbiakban is széles körben el lehessen adni, az agrártárca főként a környező országokban, de a távolabbi országokban is keresi a piacbővítési lehetőségeket. Így Ukrajnával, Horvátországgal, Szerbiával, de Japánnal, Dél-Koreával és Kínával is tárgyaltak, illetve tárgyalni fognak erről a kérdéskörről.

A biztonságnak ára van

A miniszter egyértelmű sikerként értékelte, hogy nemrégiben sikerült aláírniuk a termékpálya szereplőinek, azaz a termelőknek, a feldolgozóknak és a kereskedőknek azt az etikai kódexet, amely a felek önkéntes vállalásával lehetővé teszi a magyar áruk legalább 80 százalékos jelenlétét a nagy élelmiszerláncok polcain ez év közepétől. Gráf József szerint így nem csak a magyar áruk kínálata növelhető, hanem az élelmiszerbiztonság helyzete is javulhat, mivel az élelmiszerbotrányok jó része külföldi árukhoz volt kapcsolható. A miniszter ugyanakkor utalt arra is, hogy a magyar minőségi áruk esetleg drágábbak lehetnek, de szerinte a biztonság és a minőség a többletet megéri.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.