A Roche felfuttatja a Tamiflu gyártását

Hozzátette: 400 millió kezelésre elegendő szert tudnának szükség esetén előállítani. A szóvivő szerint az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) lévő készletek jelenleg 5 millió ember kezelésére elegendőek, ezek 24 órán belül mozgósíthatók. Ezekből szükség esetén a leginkább rászoruló államokat segíthetik ki.

A madárinfluenzánál került előtérbe

Az eredetileg a Gilead Sciences által kifejlesztett Tamiflu néhány éve, a madárinfluenza esetleges világjárvánnyá szélesedése kapcsán került az érdeklődés középpontjába, akkor a világ országai a szer felhalmozásába kezdtek. A WHO készleten túl a világ mintegy 85-90 országában állnak rendelkezésre készletek, milliós nagyságrendben. A Tamiflu mellett a GlaxoSmithKline Relenza nevű szerét is hatásosnak vélik a sertésinfluenza kezelésére.

Nyolc százalékos visszaesés

A Roche 8,97 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett a tavalyi évről kisebbségi részesedések nélkül, 8 százalékkal kevesebbet a 2007-es, 9,76 milliárdos rekordnál, és elmaradt az elemzők átlagosan 9,81 milliárdos előrejelzésétől. A visszaesést főleg az okozta, hogy jelentősen csökkent a Tamiflu influenzaellenes szer forgalma, mert nem váltak valóra a madárinfluenzával kapcsolatos világjárvány-félelmek. Ez ellensúlyozta a rákellenes szerekből származó, további bevételnövekedést. A bevételt és az eredményt rontotta a svájci frank erőssége is. A bevétel 1 százalékkal 45,62 milliárd svájci frankra csökkent a 2007-es 46,13 milliárdról. A Tamiflu nélkül és a piacok helyi valutáiban számolva a gyógyszereladás bevétele 10 százalékkal nőtt tavaly.

Az első negyedévben 38 százalékkal többet adtak el

A Tamiflu influenzaellenes szer forgalmának növekedése 2007 elején még kiugró volt, de a növekedés folyamatosan lassult, majd visszaesett. Ebből a szerből 2007 első negyedében még 47 százalékkal többet adtak el világszerte, mint egy évvel korábban, de a szer értékesítése éves átlagban végül is 19 százalékkal 2,085 milliárd svájci frankra csökkent, majd tavaly mintegy 70 százalékkal 608 millió svájci frankra fogyatkozott tovább. Az idei első negyedben ismét 38 százalékkal nőttek a Tamiflu eladásai éves összehasonlításban, ugyanis egyes országokban újrakezdték bizonyos vírusos megbetegedések kezelésére alkalmasnak tartott szerek készletezését. Japánban és Nagy-Britanniában például még jóval a sertésinfluenza-veszély előtt közölték, hogy megkétszerezik az állami tartalékokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.