A Székely termék márkanév bejegyzését kezdeményezik

A megyei elöljáró elmondta, hogy már a tavalyi választási kampányában hangsúlyozta a székely termékek népszerűsítésének fontosságát, megválasztását követően pedig az általa vezetett intézmény vidékfejlesztési osztálya előkészítő megbeszélések egész sorát bonyolította le a megyei termelők, szakmai szervezetek körében. Ezt a megbeszélés-sorozatot kiterjesztették a szomszédos Kovászna megyére is, a két megyei önkormányzat – társulva egy civil szervezettel, a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvánnyal – elindította a márkanév bejegyzési eljárását.

Ingyen adnák a jogot

Ezzel párhuzamosan kezdeményezték a Székelyföldi márkanév bejegyzését is, ezt a kezdeményezők szerint megkaphatná minden termelő a történelmi székelyföld területén. Ez utóbbi a mai Hargita és Kovászna megye nagy részét, Maros megye mintegy felét, Neamt megye három községét és Bákó megye egy községét foglalja magában. Az önkormányzati vezető azt is elmondta, hogy a márkanév használatának jogát ingyenesen bocsátanák a kritériumrendszernek eleget tevők rendelkezésére.

Nyárra várják a választ

Borboly nem tartja valószínűnek, hogy a nagyüzemi termeléssel előállított lengyel vagy török burgonyával az árat illetően versenyezni tudna a földrajzi adottságok miatt kis felületeken termelt székelyföldi krumpli. Lehet azonban – fűzte hozzá -, hogy ez utóbbit többen megvásárolnák akár drágábban is, ha tudják, hogy minőségi bioterméket fogyasztanak, és a vásárlással a helyi termelőket segítik. A Székely termék és a Székelyföldi márkanevek bejegyzési eljárása folyamatban van, a kezdeményezők nyárra várják a Román Találmányi és Védjegy Hivatal (OSIM) kedvező válaszát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.