A Tesco a legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi lánc

A Nielsen rangsora, amelyet a vállalatok saját közlése és becslések alapján állított össze, rávilágít arra, hogy az emberek boltválasztásában fő szempont, hogy szeretnének egy boltban megtalálni mindent, amire szükségük van, ezért keresik a nagy eladóterű üzleteket. Ezek láncai továbbra is terjeszkednek, és hálózataikat átlagosan 10 százalékkal bővítették tavaly, az előző évhez képest.

Nagymértékű hálózatbővítés

A Tesco-Global Áruházak 2008-ban 13 hiper- és 13 szupermarkettel bővítette hálózatát. A legnagyobb eladóterű láncok közül a Tesco mellett csak a rangsorban hatodik Auchan terjeszkedett tavaly. A rangsorban figyelemre méltó, hogy a Plus hálózatot 2008 nyarán megvásároló Spar Magyarország 2008-as forgalma 32 százalékkal, 374,17 milliárd forintra nőtt 2007-hez képest. Bár a magyar láncok – CBA, Coop, Reál – üzleteinek száma nem bővült tavaly, előkelő pozíciójuk ritkaságnak számít Közép-Európában. A CBA a 2., a Coop a 4., a Reál pedig az 5. helyet foglalja el a legnagyobb forgalmú kiskereskedelmi láncok listáján.

A drogériák térnyerése

A Nielsen felmérése a drogériák térnyerését mutatja, ez a drogerie markt terjeszkedésének következménye. Ez a bolttípus 24 százalékról 26-ra növelte piaci részesedését a Nielsen által mért 60 háztartási vegyi áru és kozmetikum kiskereskedelmi forgalmából, egyik évről a másikra. A dm boltjainak száma a tavalyelőtti 206 után múlt évben 233 lett. A Rossmann hálózata egyetlen egységgel bővült, 181-re.

Eltűnnek a kisebb üzletek

A toplista érdekessége, hogy utoljára szerepelnek rajta a Plus üzletek, illetve szintén eltűnik a piacról a Héliker, mivel az északkelten erős regionális láncot megvette a Coop. A hagyományos élelmiszerüzletek száma 1400-zal, 19.935-re csökkent tavaly, nagyrészt a vásárlási szokások változása következtében. Leginkább érintettek az 50 négyzetméteres és kisebb üzletek, mert azokból 1100-zal kevesebbet regisztrált a Nielsen december végén, mint egy évvel korábban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.