A vadászati piac is megérezte a válságot

Feiszt Ottó a hagyományos, 19. alkalommal rendezett ünnepi évadnyitón azt mondta: már a múlt évben kevesebb volt a spanyol, idén pedig az olasz vendégvadászok száma, de mérséklődött az osztrákok és a németek érdeklődése is. Az őzbak- és a szarvasvadászat iránt 10-15 százalékkal csökkent az érdeklődés, de a vadhús iránti igény is mérséklődött, ami még lejjebb nyomta az évek óta csökkenő árakat.

A vendégvadászok adnak 60 százalékot

A magyarországi vadászati bevételnek nagyjából 60 százaléka származik a külföldi vendégvadászoktól, az általuk biztosított 10-12 milliárdos bevétel azonban már a múlt évben megcsappant. Először a spanyol ingatlanpiaci válság miatt az őzbakvadászat iránti mérséklődő érdeklődésben mutatkozott meg, de ugyanez a tendencia folytatódott idén tavasszal és nyáron is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarországi, valamint az Oroszországból vagy Szlovákiából érkező bérvadászok érdeklődésében nincs jelentős visszaesés, de nehéz megtalálni a fizetőképes vendégkört. Leginkább még a nagyvadat lehet eladni, a kapitális bikákra van igény, apróvadra viszont kevesebben vadásznak – fogalmazott Feiszt Ottó.

Egyelőre nem láthatóak az igények

A kamarai vezető – egyben a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója és a megyei vadászszövetség elnöke elmondta, hogy egyelőre nem tudják, az apróvad- és a vaddisznó hajtására milyen igény mutatkozik majd. A nemzetközi gazdaságról szóló hírek alapján azonban némi fellendülésben bíznak, és abban, hogy a kevesebb olasz és spanyol vendég után a hagyományosan nagy számban érkező osztrák és német vadászok idén sem maradnak el nagyobb mértékben. A vadászkamara elnöke elmondta még: a zalai tapasztalatok alapján a szarvasoknak legalább tíz százalékát orvvadászok terítik le. Tavaly ugyanis a Zalaerdő területén közel 900 darab nagyvad került terítékre, és közel 80 esetben tetten érték az orvvadászt, vagy megtalálták az illegálisan kilőtt szarvas maradványait. Sajnálatosnak tartja, hogy az érdekvédők nem tudták elérni az orvvadászat előkészületének bűncselekménnyé minősítését. Emiatt is nehéz a hatékony fellépés a puskával, tőrrel felszerelkezve induló orvvadászok ellen, ráadásul az illegális vadászat ma csak lopásnak számít – fűzte hozzá Feiszt Ottó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.