A vállalatok többsége beruház

A finanszírozási és a beruházási tervek arról tanúskodnak, hogy a gazdaság már elérte a mélypontot – mondta Gál Péter, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.) vezető közgazdásza. Az MFB Zrt. első alkalommal elkészített reprezentatív „MFB-indikátor” című vállalati felmérését bemutatva Gál Péter elmondta: az index most az mutatja, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzete és a jövőbeli tendenciák is kedvezőtlenek. Az MFB-indikátor értéke a 100-as skálán 38,2 pont. Az index 4 részindikátorból – makrogazdasági, piac, finanszírozási és beruházási mutatóból – áll össze. Az MFB-indikátoron belül a beruházási index értéke a legmagasabb, csaknem 50 pont, amely a 100-as skálán a semleges tartományban van. A vállalatok 41,6 százaléka biztosan, 16,5 százaléka pedig valószínűleg beruház a következő egy évben a kedvezőtlen külső környezet és a romló finanszírozási feltételek dacára. A következő 12 hónapban beruházó vállalatok által a leggyakrabban említett beruházási cél a technológia korszerűsítése (44,7 százalék), a piaci helyzet stabilizálása (41,7 százalék) és a termelés, szolgáltatás bővítése (39 százalék) – ismertette Gál Péter. Hozzátette: az adatok azt mutatják, hogy a vállalati méret növekedésével arányosan növekszik a beruházási szándék, így a nagyvállalatok 65,3, míg a mikrovállalatok csupán 16,2 százaléka ruház be biztosan a következő egy évben.

Meg kell erősíteni a pozíciókat

A nagyvállalatok romló piaci pozíciójuk megerősítésére, valamint a válságból való kilábalás után megnyíló piaci lehetőségekre felkészülés érdekében terveznek fejlesztéseket. Az ágazati bontást vizsgálva a mezőgazdaságban tevékenykedő cégek terveznek a legnagyobb arányban – 66 százalék – beruházást, míg az iparban a cégek 51,9, a szolgáltatói szektorban pedig a vállalatok 47,8 százaléka szeretne fejleszteni a következő egy évben. A makrogazdasági index értéke 21,2 pont, ez a legalacsonyabb részindex a jelenlegi indikátorban. A mutató 5-7 százalék közötti gazdasági recessziót jelez a következő egy évre, amely összhangban van az MFB makrogazdasági előrejelzésében szereplő 2009-re várt 6,5 százalékos, illetve a 2010-re előre jelzett 0,5 százalékos GDP-csökkenéssel – mutatott rá Gál Péter. Hozzáfűzte: a válaszadók 66 százaléka szerint sokat romlott az utóbbi 12 hónapban a makrogazdasági helyzet, és a jövőt illetően is 54 százalékuk vélte úgy, hogy 3 és 7 százalék közötti mértékben zsugorodik a magyar gazdaság egy év alatt.

Lassul az eredmények mérséklődése

A piac index értéke 37,7 pont, és jelzi, hogy a vállalatok, piaci környezetüket a makrogazdasági klímához képest kevésbé látják pesszimistán. 2010 júniusáig a vállalati eredmények mérséklődése várhatóan 3 százalék körüli szintre lassul. A finanszírozási index értéke 44,3 pont. A vállalatok csaknem 40 százaléka biztosan, további 18 százaléka pedig európai uniós forrás elnyerése esetén tervez forrásbevonást jövő júniusig. A hitelfelvételt tervező vállalatok elsősorban a magas kamatokban és a szűkös hitelkínálatban látják a legjelentősebb hitelfelvételi korlátokat. A Magyar Fejlesztési Bank félévente készíti majd el a vállalati környezet alakulását és megítélését jelző indexet. A felmérésen alapuló vizsgálatok célja, hogy rendszeres időközönként átfogó képet adjon a magyar vállalkozások forrásbevonási és beruházási igényeiről, és ezek korlátairól – mondta el Gál Péter. A 2009 júniusában végzett első felmérésben 339 vállalat válaszait dolgozták fel: a cégek méret, valamint regionális és szektorális elhelyezkedés szerint is reprezentálják a magyarországi vállalati struktúrát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.