A Záhonyi térség gazdaságfejlesztés alatt

Kálnoki Kis Sándor kiemelte: Fényeslitke és Komoró között 4,5 milliárd forintos költségből teljes termelői infrastruktúrával ellátott ipari területet alakítanak ki 170 hektáron. Emellett a térség 16 településén mintegy 1.400 hektáros terület áll majd az ipari és logisztikai befektetők rendelkezésére. Kialakítják a teljes vasúti- és közúti hálózatot, támogatják továbbá a befektető kis- és középvállalkozások fejlesztéseit, illetve megoldják az iskolarendszerű képzést a körzetbe települő cégek szakemberellátására.

Kapcsolt felújítások

Mile Károly, a MÁV Zrt. európai uniós kapcsolatokért felelős osztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a vasúti infrastruktúrát 20,5 milliárd forint összegű, százszázalékos támogatottságú költségből fejlesztik 2010. végéig. Felújítják a széles nyomtávú vágányhálózatot a magyar-ukrán határtól két irányban, Záhony-Tuzsér-Komoró-Eperjeske-Fényeslitke, valamint Eperjeske rendező pályaudvar-Tuzsér-Mándok-Tornyospálca között. A biztonsági és távközlő berendezéseket szintén korszerűsítik. Kálnoki Kis Sándor közölte: a vasútfejlesztés tavasz végén, nyár elején kezdődik.

Záhonynál áruforgalom növekedés

A miniszterelnöki megbízott kitért arra, hogy a záhonyi határállomás térségében az áruforgalom jelentős növekedésére számítanak a program megvalósítása után. A prognózisok szerint a 2007-es 6 millió tonnás vasúti, valamint a 3,5 millió tonnás közúti teherszállítás 2015-ig 60 százalékkal növekedhet. Hozzátette: olyan európai uniós prognózisról is tudnak, amely 80-150 százalékos forgalom-növekedést jelez Záhony térségére. Ezt a szakértők arra alapozzák, hogy a kontinensen értékesítésre kerülő áruk 90 százaléka a kínai gyárakban készül majd, amit a FÁK országokon keresztül döntően vasúton szállítanak majd Európába.

Befektető csalogatás

Kálnoki Kis Sándor arról is szólt, hogy a gazdaságfejlesztési program máris jelentős számú kis- és középvállalkozói befektetőt vonzott Záhony térségébe. Tavaly márciusig 14 cég 17 beruházás megvalósítására pályázott a különböző alapoknál, s a 4,4 milliárdos tervezett fejlesztéshez 1,7 milliárd forint forrást meg is kaptak. Emellett nagybefektetők is jelentkeztek, a fényeslitke-komorói ipari területen 650 millió eurós beruházással például ukrán acélhengermű építését tervezik, illetve előkészítés alatt áll egy 20 megawattos erőmű létrehozása, amely árammal látná el az övezet cégeit.

Beindul a munkaerőképzés

A szakemberképzéssel kapcsolatban a megbízott arról szólt, hogy a kisvárdai és a záhonyi középiskolában, valamint a nyíregyházi főiskolán elsősorban logisztikai és informatikai képzést indítanak a jövőben, hogy biztosítani tudják az övezetbe települő termelő és logisztikai cégeknek a megfelelő munkaerőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.