Akár tíz százalékkal is csökkenhet a húsipar termelése

Az MHSZ húsvéti rendezvényén Éder Tamás rámutatott: a húsipar egyik alapanyagát képező élősertés ára 2009-ben 10-15 százalékkal tovább növekedhet az előző évhez képest, miután már tavaly is jelentősen csökkent a magyarországi sertésállomány – 13 százalékos eséssel 3,4 millió állatra -, valamint jelentősen megnőtt a kereslet a magyar vágóállat iránt Romániában is.

Jelentős finanszírozási gondok

Emellett akár 5-10 százalékkal csökkenhet a belső és a külső kereslet a húsipari termékek iránt idén, miközben az ágazatnak a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal is meg kell küzdenie. Éder Tamás hangsúlyozta: ha növekedne az áfa mértéke Magyarországon, tovább nőhet a szektorban az illegális feldolgozók száma.

Jobban nőtt a kiskereskedelmi árrés

Tavaly a teljes húsipar – a baromfiágazattal együtt – 500 milliárd forint árbevételt ért el, ami 10 százalék körüli visszaesést jelent a 2007-es évhez képest. A vágósertés ára 20 százalék fölötti mértékben emelkedett tavaly, ezt azonban a feldolgozók nem tudták beépíteni áraikba, mivel annak ellenére, hogy a hús fogyasztói ára 15 százalékkal nőtt, a feldolgozott hústermékek ára csak 5-8 százalékkal emelkedett – hangzott el.

Magas minőségű termékekkel lehet kiemelkedni

Süth Miklós a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára, országos főállatorvos hozzátette: a magas minőségű termékekkel kell kiemelkednie Magyarországnak, hogy sikeres legyen. Emellett fontos, hogy a kistermelők jobban integrálódhassanak az élelmiszerláncba és a vendéglátásba is. Aláhúzta: az idei év egyik kiemelt feladata lesz a fekete gazdaság visszaszorítása. Emellett támogatni kell azokat a területeket, amelyek versenyképesek az exportpiacokon, mivel egyes magyar termékek jelentős sikereket érhetnek el a globális versenyben is – mondta Süth Miklós.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.