Amire érdemes figyelni – Interjú Harsányi Zsolttal, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével

Harsányi Zsolt az Axiál Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezetője, az európai országok elsősorban mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó nemzeti szövetségeinek egyesülete, a CLIMMAR alelnöke.

– Milyen volt a 2010-es év az Axiálnak?

– Az elmúlt 19 év alatt szinte megszoktuk, hogy egyik év sem olyan, mint az előző volt. Ennek megfelelően folyamatosan alkalmazkodtunk a piaci tendenciákhoz és lehetőségekhez. Korábban is voltak jó és rossz éveink, s ehhez jött most az idei tapasztalat. Az évet tervezve is gondoltuk már, hogy sokkal kevesebb új mezőgazdasági gép kerül idén a termelőkhöz, kerülni, de arra azért nem számítottunk, ami bekövetkezett. Hiszen 2009-ben 250 kombájnt adtunk el, 2010-ben meg csak 20-at. Annak ellenére, hogy a kisebb értékű gépeknél, elsősorban munkagépeknél, jóval kisebb volt a visszaesés mértéke, mint a kombájnoknál, országos szinten is jelentős, 50-70 százalékos új mezőgazdasági gép piac csökkenésről beszélhetünk.

– Mi vezetett ide? Hogy sikerült kezelni a kialakult helyzetet?

– Tavaly a támogatások hiánya, a politikai helyzet változása és az időjárási hatások összeadódva eredményezték azt, hogy az új gépek értékesítése drasztikusan visszaesett. Legfeljebb csak tüneti kezelések lehetségesek, akkora a változás. Azok a kereskedő kollégáim is nehezen élik meg ezt, akik tavalyelőtt 40 kombájnt adtak el, tavaly pedig csak egy-két darabot. Az egyértelmű, hogy ezekre az emberekre szükség lesz a következő években is. A múlt év elején már 3 százalékkal csökkentettük a dolgozók létszámát, de további létszámcsökkentést nem tervezünk. Vannak ugyanakkor, akik más munkát végeznek, mint korábban, például a gépszállítás területéről átkerültek a szerviz üzletághoz. Úgy tapasztaljuk, a felhasználók közül egyre többen ismerik fel: szezon előtt nyugodt körülmények között lehet arra készülni, hogy a gép megfelelő műszaki állapotban legyen a szezon kezdetére. A visszaeső új gép forgalom mellett minden idők legnagyobb alkatrészforgalmát bonyolítottuk le 2010-ben. Ugyanezen hatásnak köszönhetően használt gépekből is sokkal többet értékesítettünk az elmúlt évekhez képest. Ez a tavalyelőtti óriási új gép forgalomból adódik, hiszen akkor jelentős mennyiségű használt gépet számoltunk be az újak eladásakor, készletünk tehát volt. A piaci viszonyok változásait kihasználva pedig felfrissítettük a bérmunkát végző vállalkozásunknál, a Manax Kft.-nél is a gépparkunkat, mivel kedvező áron tudtunk vásárolni új gépeket az elmúlt évek készleteiből.

– Pénzügyi szempontból hogyan alakul a cégnek a tavalyi év?

– Közelítjük a 2006-os, 2007-es éveket, amikor az árbevételünk 30-32 milliárd forint volt. A 2009-es, 50 milliárd forint feletti forgalom a géptámogatásnak is köszönhető volt, hiszen támogatással egyértelműen könnyebben ruháztak be új eszközökbe a gazdálkodók. Az Axiál piaci pozícióját figyelembe véve a magyar piacon 40-45 milliárd forintos árbevétel lenne az elvárható. 2009-ben azonban a vásárlások egy részét előrehozták a gazdálkodók a támogatás miatt. Az árbevétel csökkenésével az eredmény is kevesebb, de azt gondolom, nyereségesek tudunk maradni és ez a legfontosabb.

– Milyen változásokkal kell számolni a jövőben a mezőgéppiacon?

– A világ a válság ellenére is fejlődik tovább. A motor emissziós értékek világszerte meg fognak változni, ebből adódóan 2011-ben már nem lehet forgalomba hozni a 130 kW teljesítménykategória feletti gépeknél a jelenlegi károsanyag kibocsátású motorokat, csak a Tier 3/b kibocsátási előírással rendelkezőket. Ezek az új motorok már kevesebb szennyezőanyagot, kormot, nitrogénvegyületet bocsátanak ki a korábbiaknál, környezetbarátnak kell lenniük. A gépgyártóknak tehát el kellett kezdeniük ezeket az új motorokat beépíteni a gépekbe. A motorok kifejlesztésének költségét a felhasználónak is meg kell fizetni, ennek következtében 10-12 százalékkal drágábbak lesznek ezek az eszközök. Ezek a technikák ugyanakkor a csökkenő károsanyag kibocsátás mellett „komolyabbak” is lesznek, mint a korábbiak, még érzékenyebbek az üzemanyag minőségére, a kezelésre. A piacon két út van a károsanyag kibocsátás csökkentésre: az egyik a John Deere útja, amely egy utóégetővel, többlet gázolajmennyiséggel elégeti a kormot. A másik megoldásnál 5 százaléknyi ad blue adalékanyaggal ráspriccelve a katalizárorra, az átalakítja a kipufogógázban lévő nitrogén-dioxidot.

– Nem kizárólag a gépkereskedőt kérdezve, hanem gyakorlati gazdálkodóként is megközelítve a kérdést, megítélése szerint mit kellene másként, jobban tenniük a gazdálkodóknak, ha tartósan a mezőgazdaságból akarnak megélni?

– Mindenki a saját helyén próbáljon meg minél inkább törekedni arra, hogy a munkájával a legjobbat hozza ki. A Magyarországon termelt kukoricának 15-17 tonna a hektáronkénti termőképessége, és mi még mindig örömmel említjük a 7-8 tonnás hozamot. Még nagyon-nagyon sok tartalék van a termelésben, s a lehetőségeink megvannak ahhoz, hogy sokkal többet tudjunk termelni a jelenleginél. A fajlagos költségeket csökkenteni fogja a nagyobb termésmennyiség. Az agrotechnológiára jobban odafigyelve, az előírásokat betartva jelentős, 10-15 százalékos hozamjavulás érhető el. Ma sokan keveset használnak a műtrágyából, növényvédő szerből és azt a keveset sem hatékonyan juttatják ki a földre. Fontos kérdés a munkavégzés minősége is. Rá kellene állnunk arra a gondolkodásra, és ezt megértetni azokkal is, akikkel együtt végezzük a munkát, hogy dolgozni csak pontosan szabad. Nagyon sok műszaki problémánk volt az elmúlt években is azokkal a felhasználókkal, akiknek az emberei az éjszakai műszakot nem dolgozták végig, hanem 2-4 órát aludtak és utána gyorsan pótolták be a kimaradt munkát, csak éppen nem megfelelő minőségben.

– Mennyire tud segíteni a gépek felszereltsége a minél precízebb munkában?

– A gépek egyre precízebbek már most is, de azt meg kell tanulnunk, ezt tanítjuk meg mi is az embereinknek, s ha van rá érdeklődés, a felhasználóknak is, hogy az adott gépből hogy lehet kihozni a maximumot. Ehhez a felhasználóinknak el kell küldeniük hozzánk tanfolyamra azokat, akik a géppel dolgoznak. Jelenleg a kezelőknek mindössze a harmadát küldik csak el a tanfolyamunkra. Pedig a tudatlan gépkezelőnek párja nincs! A több tízmillió forintos, érzékeny gépekben óriási kárt tud okozni, aki nem ért hozzájuk. Fontos tehát az ellenőrzés, minden irányban, de az odafigyelés is, hogy azt a munkát végezzük el együtt, amit a föld elvár.

Írta: Tóth László Levente
Megjelent az Axiál Híradóban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.