Aratási eredmények Somogyban és Zalában

Befejeződött a nyári érésű növények aratása Somogyban; hat hét alatt több mint 106 ezer hektárról összességében csaknem 415 ezer tonna termést takarítottak be a termelők – tájékoztatott a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. Varga Gábor (képünkön) közlése szerint az elmúlt évhez képest közel négyezer hektárral nagyobb területről, ám a tavalyinál 37 ezer tonnával kevesebb termény került a tárolókba. A főigazgató beszámolt arról, hogy 85 ezer hektáron 358 ezer tonna kalászos gabonát termeltek a somogyi gazdák. A hektáronkénti hozammutató valamelyest meghaladta a 4,2 tonnát, ami a 2008. évihez képest 550 kilogrammal kevesebb, viszont 620 kilogrammal meghaladta a 2007. évi termésátlagot.

A termés 70 százaléka őszi búza

A betakarított gabona 70 százaléka – mintegy 250 ezer tonna – őszi búza, amelynek termésátlaga – a sokéves 4,1 tonnával szemben – megközelítette a hektáronkénti 4,5 tonnát, de mintegy 650 kilogrammal elmaradt a tavalyi, rekordnak számító terméseredménytől – tette hozzá a főigazgató. Varga Gábor az aratás kapcsán elismeréssel szólt a gabonatermelőkről, akik az extrém időjárási körülmények ellenére összehangoltan és jól szervezetten végezték az aratási munkálatokat, ügyelve arra, hogy a lehető legkisebb legyen a mennyiségi veszteség és a minőségkárosodás.

Az őszi búzával még nem végeztek

Hektáronként 4,8 tonna őszi búza termett az idén Zala megyében, az átlaghozam 0,2 tonnával haladta meg a tavalyi termésátlagot – mondta Fentős János, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) igazgatóhelyettese. A kalászosok és a repce aratása gyakorlatilag befejeződött Zala megyében. Az őszi búza 30.600 hektárnyi területéből eddig 29 hektáron végeztek az aratással, az összesen 9 ezer hektáron termelt tritikálét és a tavaszi árpát 600 hektárnyi területről kell még betakarítani. Az őszi búza kivételével a szántóföldi növények termésátlaga alacsonyabb volt a tavalyinál. A tavaszi árpa és a tritikálé hektáronkénti hozama az idén 3,8 tonna volt, míg az elmúlt évben a tritikálé átlagtermése 4 tonna, a tavaszi árpáé pedig 4,7 tonna volt hektáronként. A 14 ezer hektárnyi repce tavalyi termésátlaga meghaladta a 3,2 tonnát, az idén átlagosan 2,9 tonna repcét takarítottak be hektáronként.

Károkat okozott a jégverés

A jégverés miatt közepes termésátlagra számítanak a kukoricánál és a napraforgónál. Fentős János tájékoztatása szerint az alacsony felvásárlási árak miatt a termést nehéz eladni, akinek van tárolási kapacitása inkább még vár az értékesítéssel. A takarmánybúza ára a július óta 27.000 forintról 23.500 forintra csökkent, az étkezési búzát jelenleg tonnánként 29 ezer forintért lehet értékesíteni. A legjobb minőségű búza tonnánkénti ára 32.500 forint. A repce tonnánkénti ára július óta 2 ezer forinttal csökkent, jelenleg 67 ezer forintért lehet eladni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.