Augusztus 29-ig dönt a kormány a Gyulai Húskombinát megsegítéséről

A kormány álláspontja szerint az értékteremtő, termelő munka jelenti a követendő utat Magyarország számára. Minden olyan szándékot és tevékenységet támogatni kell, amely munkahelyeket teremt – vagy éppen meglévőket őriz meg – és tevőlegesen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez – olvasható a közleményben.
 Vidéken, különösen a kevésbé jó adottságú térségekben kiemelt jelentősége van a még meglévő munkahelyek védelmének. Annak, hogy az állampolgárok érezhessék, hogy ha ők mindent megtesznek, és naponta keményen dolgoznak, akkor az állam is megteszi a tőle telhetőt és melléjük áll a küzdelemben – teszi hozzá a szóvivői iroda. Emlékeztetnek: ezen célok szem előtt tartása okán a múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök utasítására Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hívott össze rendkívüli megbeszélést a Gyulai Húskombinát Zrt. helyzetének rendezése érdekében. Az egyeztetésen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért, illetve élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a húskombinát vezérigazgatója, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Gyula város vezetése vett részt. A felek a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a vidék számára minden munkahely kiemelten fontos, nem lehet hagyni, hogy ne tegyen meg a cég vezetése és a kormány minden szükséges lépést a magyar húsipar, és ezen belül is a Gyulai Húskombinát segítése érdekében. Figyelemmel a fentiekre, a kormány 2012. augusztus 29-ig a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös előterjesztése alapján döntést fog hozni – zárul a közlemény.
 A múlt kedden munkahelyük megtartása, cégük fennmaradása érdekében demonstráltak a Gyulai Húskombinát dolgozói Nádudvaron, a cég tulajdonosa, a HAGE Hajdúsági Agráripari (HAGE) Zrt. székháza előtt.
 Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója elmondta: vészforgatókönyv készül a Gyulai Húskombinátra, a tulajdonos HAGE-NAGISZ Nádudvari Mezőgazdasági Vállalkozói Csoport jelenleg az érdekeltségéhez tartozó cégektől átcsoportosítható pénzforrásokat keresi a gyulai húsüzem folyamatos termeléséhez. A vezérigazgató szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást, és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, hogy a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.