Ausztriában tovább csökkent az élelmiszeripar forgalma

Az élelmiszeripari szakmai szövetség elnöke szerint tavaly 4-4,5 százalékkal csökkent az értékesítés 6,95 milliárd euróra a 2009. évi 7 százalékos visszaesés után. „Az osztrák élelmiszeripar a dráguló nyersanyagok és a kereskedelmi láncok versenyének kettős szorításában vergődik” – mondta a szövetség ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kereskedelmi láncok árharcukat a szállítók kárára folytatják, a nyersanyagoknál bekövetkezett áremelést pedig eddig nem sikerült kellő mértékben továbbadni a kiskereskedelemnek. Az ágazat az utóbbi években igyekezett minél jobban függetleníteni magát a belföldi kereslet ingadozásaitól, amelynek eredményeként forgalmának kétharmadát az export adja. Az idén a helyzet stabilizálódását várja a szakmai szervezet. Az osztrák élelmiszeripar egyébként jelentős változáson ment át az ország uniós csatlakozása, 1995 óta: az üzemek száma 346-ról 220-ra, a dolgozóké mintegy 35.500-ról hozzávetőleg 27.000-re csökkent.

Vélemény, hozzászólás?