Az agrárpiacok megnyitását sürgeti a G8-csoport

A dokumentum szerint a csoport még igen távol áll attól, hogy teljesítse az éhezők számának 50 százalékos csökkentését 2015-re előirányzó ENSZ-célkitűzéstől. A világszervezet adatai szerint jelenleg közel egymilliárdan éheznek a Földön.

Megfelelő szintű élelmiszer ellátás

A bolygó valamennyi lakójának megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer és ivővíz biztosítása érdekében le kell számolni a protekcionizmussal, meg kell nyitni a nemzeti agrárpiacokat és globális, közös teret szükséges teremteni az mezőgazdasági termékek kereskedelmének – áll a nyilatkozatban. A jövőbeni világpiacon folytatott kereskedelmet ugyanakkor szabályozni kell egyebek között az árak vad ingadozása és a spekuláció megakadályozása érdekében.

Ott voltak a feltörekvők is

A G8 csoport agrárminiszterei most üléseztek első alkalommal. A háromnapos tanácskozáson – amelyet a soros G8-elnök Olaszország egy kastélyban rendezett Treviso közelében – részt vettek a feltörekvő országok G5 néven ismert csoportjának – Brazília, Kína, India, Dél-Afrika, Mexikó – képviselői, valamint több ENSZ-ügynökség és az Európai Bizottság küldöttsége. A megbeszélések eredményeit a G8 júliusi csúcstalálkozóján tárgyalják az állam- és kormányfők. A zárónyilatkozat szerint ösztönözni kell az állami- és a magántőke bevonását a fenntartható mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a környezetvédelem területén, növelni szükséges a biomassza-alapú energiatermelést, és támogatni kell az újgenerációs bio-üzemanyagok kifejlesztését és piaci bevezetését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.