Az agrárpolitikusok már elkezdték a kampányt

Gőgös Zoltán szerint a Fidesz megszüntetné a földbérlőket ma megillető elővásárlási és előhaszonbérleti jogot, s ehelyett „valami más, megfoghatatlan dolgot találtak ki”. Az MSZP szakpolitikusa rámutatott: az elmúlt években a bérlők több ezer milliárd forintnyi fejlesztést hajtottak végre, s legalább annyi előnyük legyen, hogy ha ugyanazt az árajánlatot teszik, mint más – akár bérletre, akár vásárlásra -, akkor az övék maradhasson a föld vagy a földhasználat.

„Nem lehet fenekestül felforgatni a rendszert”

Gőgös Zoltán utalt arra, hogy mintegy 400 ezer hektárnyi állami föld van bérleményben, ott sem lehet „fenekestől felforgatni a rendszert”. A vállalkozások sok milliárdos beruházásokat hajtottak végre, továbbá még 130 milliárd forint állattenyésztési támogatási pályázatról kell dönteni hamarosan. Hangsúlyozta: „mindezt egy az egyben kidobnánk az ablakon, ezt a vagyonvesztést az ágazat nem viselné el”. Figyelmeztetett arra is, hogy Magyarországon a földhasználatot illetően inkább a bérlet a meghatározó, ezért határozottan tiltakoznak a Fidesz bérlőellenes szándékai miatt. A termelés hosszú távú biztonsága a legfontosabb – hangoztatta a kormánypárti agrárszakember.

Hány hektárból lehet megélni?

Gőgös Zoltán úgy vélekedett: a családi gazdaságok erősítésével „semmi baj nincs akkor, ha nem a mostani földhasználók rovására megy”. Megjegyezte: a családi gazdálkodók jelentős része is földbérlő. Emlékeztetett arra, hogy 2000 körül csak a családi gazdaságok kaptak támogatást, hozzátéve: nyilván ezt az Európai Unió tagjaként már nem lehet megtenni. Véleménye szerint az az álláspont, hogy bizonyos birtokméret fölött az unió ne adjon támogatást, mégis csak ebbe az irányba „tolja a történetet”. Gőgös Zoltán utalt arra: amennyiben az egy gazdálkodó által jelenleg tulajdonolt 300 hektárnyi maximális birtokot 30-40 hektárra csökkentené az új kormány, ez ellen határozottan felemelik a szavukat. Ugyanis 30 hektárnyi gyümölcsösből meg lehet élni, de 30 hektáros gabonabirtok nem tud eltartani egy családot, egy vállalkozást pedig pláne nem – fogalmazott az államtitkár.

„Nincs ma a mezőgazdaságnak olyan ágazata, amelynek nyereségéből meg lehetne élni”

Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz szakpolitikusa kijelentette: a Fidesz olyan mezőgazdaságot szeretne, amelyből az emberek meg tudnak élni. A szakpolitikus úgy fogalmazott, már csak a rémisztgetés politikája maradt az MSZP-nek, és a szakállamtitkár kijelentéseit az MSZP kampányelemei részének minősítette. Font Sándor azt hangsúlyozta: nincs ma a mezőgazdaságnak olyan ágazata, amelynek nyereségéből meg lehetne élni. Véleménye szerint az MSZP az elmúlt 8 évben gyakorlatilag tönkretette a magyar mezőgazdaságot. Példaként említette, hogy az uniós államok közül a legnagyobb veszteség, mintegy 30 százalékos visszaesés Magyarországon következett be az elmúlt időszakban. Mint kifejtette, a Nemzeti Földalap és az állami földek környékén már a bűnüldöző szervek vizsgálják azt a „képtelen történetsorozatot”, ami a bábolnai, a kerteskői, valamint a sukorói ügyek kapcsán került nyilvánosságra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.