Az Európai Bizottságnak kell vizsgálnia az uniós élelmiszerek közti különbségeket

Ezt mondta Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának szerdai brüsszeli ülésén. Kifejtette: a közelmúltban indított szlovák, magyar és bolgár vizsgálatok ugyan találtak erre utaló jeleket, de az azonos márkanéven forgalmazott termékek között a régi tagállami piacokon is jelentős eltérések vannak. Úgy vélte, „az Európai Bizottságnak ezért átfogó vizsgálatot kell indítania”. Az MSZP delegációvezetőjének tájékoztatása szerint az EP-képviselők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az eltérő összetétel eltérő minőséget eredményez-e, illetve a minőségbeli különbségek esetén megfigyelhető-e valamilyen földrajzi tendencia. „A minőségbeli eltérések nem vezethetnek élelmiszerbiztonsági kockázathoz. Ez azonban egyik vizsgált esetben sem merült fel. A különbségek ezen kívül nem irányulhatnak a fogyasztó megtévesztésére, és nem eredményezhetik a termék ár/érték arányának jelentős megváltozását. Érthető, ha egy gyártó bizonyos esetekben olcsóbb alapanyagot választ, de ilyen esetekben a végtermék árának is ezzel arányosan alacsonyabbnak kell lennie” – emelte ki Tabajdi Csaba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.