Az idén sem robban a gabona ára

A kamara elemzése szerint a világpiacon a búza ára csökkent március végén: egyrészt azért, mert az Egyesült Államok déli, sokszor aszályos területeire bőséges csapadék hullott, másrészt pedig gyengült a dollár. A kukorica viszont drágább lett, mert emelkedett a kőolaj ára és várhatóan a tavalyinál sokkal kisebb lesz a termőterület. A kimutatás szerint a 2009 elején bekövetkezett árcsökkenés után a legtöbb gabona és olajosmag drágult márciusban, igaz, a hónap végén – különösen az étkezési búza piacán – mérséklődtek az árak.

Nagyobb átmenőkészlet

A közlemény szerint az idén összesen 1.725 millió tonna gabona betakarítása várható. Még akkor is, ha valószínűleg a vetésterület kisebb lesz, mivel nő az olajos magvaké, s az átlaghozam sem fogja elérni a tavalyi kiváló szintet. Az idén a tavalyinál nagyobb lesz az aratáskori átmenőkészlet, ami szintén segíti a kínálat fennmaradását. A Magyar Agrárkamara közleménye szerint a világon ebben az évben 1 százalékkal csökken a búza vetésterülete. A termelők összesen 651 millió tonna betakarítását jelezték előre, 30 millió tonnával kevesebbet, mint a tavalyi mennyiség volt. A búza-felhasználás várhatóan 640 millió tonna lesz, azaz kismértékben a jelenlegi rekordmennyiségű felhasználás alatt várható. A világ zárókészlete így 11 millió tonnával több lesz és eléri a 171 millió tonnát.

Kevesebb import

Mivel az előrejelzések szerint a közel-keleti és ázsiai, illetve az észak-afrikai országok kevesebb malmi búzát importálnak, valamint világszinten csökken a takarmánybúza import is, a globális búzakereskedelem az idén 7 millió tonnával, 112 millió tonnára csökkenhet az előző szezonhoz képest. Az elemzés szerint bár a kukorica vetése megkezdődött az északi féltekén, kismértékű bizonytalanság észlelhető a terület nagyságát illetően, mivel az amerikai termelők egy része várhatóan a szóját részesíti előnyben. Kisebb vetésterülettel számolnak az EU-ban, a Független Államok Közösségéhez tartozó országokban, miközben nagyobbra Kínában, ahol a támogatás miatt a magasabb árak fenntartják a nyereséges termelést.

Kiváló hozamok

A világ kukorica termése várhatóan 775 millió tonna lesz, ami 7 millió tonnával kisebb a tavalyinál. Az elemzés szerint az őszi árpa vetésterülete növekedett az EU-ban, ugyanakkor az esős időjárás a tavaszi árpa vetését csökkentheti. Kisebb a vetésterület Oroszországban és Ausztráliában, nagyobb Ukrajnában, Törökországban és Észak-Afrikában. Árpából a várható termésmennyiség 147 millió tonna, ami 8 millió tonnával kevesebb a tavalyinál. Igaz, akkor a hozamok kiválóak voltak – áll az elemzésben.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Nagyobb gabonaexportot prognosztizál OroszországTavaly 75 százalékkal több gabona termettSpekulálnak a gabonapiaconNa most akkor: mi van a gabonával?Kevesebb búza teremhet jövőre a világbanAz uniós búza nem versenyképes a világpiaconOptimista a Stratégie GrainsNegyedével több búza és kukorica az EU-ban Bővül a globális búzakereskedelemIsmét gabonát vásárol fel az EU?Pang a búzapiacAz EU importvámot vezet be a gabonára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.