Az MgSzH 40 milliárd forintból gazdálkodott tavaly

Lukács László jelezte: a szakmai szervezetek összevonása 2007-ben egy szervezeti egységgé, beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a munka hatékonyabb lett az ésszerűsítő intézkedések nyomán. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az egyes szakmai területeken végzett munka és a szakmai színvonala nem csorbult. Az MgSzH múlt évi szakmai tevékenyégét dr. Bognár Lajos, a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági, valamint Lajkó Ákos, az MgSzH természeti és genetikai erőforrásokért felelős elnökhelyettese ismertette az újságírókkal.

135 ezer szervezet az élelmiszerláncban

Magyarországon összesen 135 ezer olyan gazdasági szervezet működik,amely az élelmiszerláncban tevékenykedik. Tavaly körükben 70 ezer – kockázatbecslésen alapuló – ellenőrzést végeztek az MgSzH munkatársai Továbbá öt kiemelt kormányzati ellenőrzési akcióban sorkerült 20 ezer hatósági szemlére. Az unió élelmiszerbiztonsági területem működő gyorsriasztási rendszerében (RASSF) Magyarország 54 esetben volt érintett, ebből 9 esetben Magyarországról indult a riasztási folyamat. Az élelmiszer- és takarmányellenőrzés során a múlt évben 90 ezer mintát vizsgáltak meg a szakemberek a hivatal laboratóriumaiban. Ez mintegy 300 ezer konkrét vizsgálatot jelentett összességében. A különböző vizsgálatok nyomán feltárt hiányosságok miatt az élelmiszerlánc-felügyelet területén összesen 585 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök. A bor minőség védelmi bírságából 89 millió forint folyt be, a parlagfű-irtás elmaradása miatt 46 millió forintot kellet fizetniük a gondatlan tulajdonosoknak.

Az EU második legnagyobb vetőmag-előállítója

Bognár Lajos beszélt még arról is, hogy a szalmonellamentesítés folyamata jól halad a magyar baromfiállományoknál. Ez azt jelent, hogy a tenyészállományok fertőzöttsége 1 százalék alatti, 0,87 százalék. A tojóállomány esetében a fertőzöttség a múlt évben 3,7 százalékot tett ki. míg a húscsirke esetében ez az arány mintegy 2,8 százalék volt. Lajkó Ákos aláhúzta: Magyarország az unió második legnagyobb vetőmag-előállítója. Tavaly 136 ezer hektáron termeltek Magyarországon vetőmagot. Ez 5 százalékkal nagyobb terület volt, mint az előző évben. Az MgSzH munkatársai 2009-ben számos tenyésztő szervezetet is ellenőriztek. Így például 800 szarvasmarha, 109 sertés és 340 baromfitenyészetben végeztek ellenőrzést. Elvégezték továbbá 4.800 szarvasmarha és 2.800 ló DNS alapú származásellenőrzési vizsgálatát is elvégezték.

Figyelik az árakat is

A beszerzési ár alatti értékesítés ellenőrzése 2009-ben is kiemelt ellenőrzési terület volt. Ennek során tavaly 46 közigazgatás eljárást folytatott le a hivatal, és összesen 207 millió forint bírságot szabott ki e területen az MgSzH. Lukács László újságírói kérdésre válaszolva indokoltnak mondta az MgSzH gépkocsiparkjának cseréjét – ezek alól kivételt képeznek a vezetői gépkocsik -, mivel a járművek átalagéletkora több, mint tíz év, s a hivatalban nélkülözhetetlen munkaeszköz az autó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.