Befejeződött a lehalászás Somogyban

A szakember tájékoztatása szerint tavaly közel 2.200 tonnát, az idén 2.200-2.400 tonna halat emeltek ki a somogyi tavakból, melynek kétharmada ponty. A halfogyasztás – noha az ünnepek közeledtével megnő a hal iránti kereslet – feltehetően az idén sem nő a korábbi évekhez viszonyítva, egy főre vetítve továbbra is csupán három kilogramm körüli – mondta a főigazgató. A megyében megtermelt hal mennyisége ennél jóval több – tette hozzá, megjegyezve: akár 3,5-4-szer nagyobb fogyasztást is lehetővé tenne. Varga Gábor egy becsült adatra hivatkozva közölte: hazai fogyasztók az élelmiszervásárlásra szánt éves kiadás mindössze egy százalékát fordítják élő és feldolgozott hal, valamint haltermékek beszerzésére. A főigazgató szerint a következő hetekben várhatóan egyre többen vásárolnak majd közvetlenül a tavak partján, ahol az egészséges, jó minőségű étkezési alapanyag olcsóbban beszerezhető. 

Vélemény, hozzászólás?