Behozták lemaradásukat a gazdák a földeken

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint március közepén az összes tavaszi munka a tavalyi évhez viszonyítva nagyjából két hetes késésben volt az esős időjárás miatt. Április eleje óta azonban ezek a munkák felgyorsultak, így várhatóan a húsvétot megelőző napokban a tavaszi árpa vetése teljesen befejeződhet. Az ünnepet követő napokon a zab és a fehérjenövények, illetve a zöldborsó vetését fejezhetik be a gazdák, míg a hónap harmadik dekádjáig vélhetően a burgonya és napraforgó háromnegyede, a kukorica és a szója vetőmag 30-50 százaléka a talajba kerülhet.

Hetekkel korábban vetik a kukoricát

A kamara közleményében ismertette: a kukoricát az idén is a megszokottnál hetekkel korábban kezdték vetni a gazdák, arra számítva, hogy az éghajlatváltozás hatásából előnyt kovácsolhatnak. A szokottnál korábbi vetéssel tavaly sok gazdának sikerült elkerülnie az augusztusi nagy aszály kedvezőtlen hatását, ősszel pedig lábon száradhatott a kukorica, kevesebbet kellett szárítani, s a hosszabb tenyészidő miatt a termés is növekedett.

Jól teleltek az őszi kalászosok

A kamara felmérése szerint az őszi kalászosok jól teleltek, a vetésterület minőségi megoszlásában jó minősítésű a vetésterület több mint fele. A repce állapota is jó annak ellenére, hogy a nagy hidegek időszakában több napon keresztül nem volt hótakaró. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a termelők egyre inkább olyan hibrideket vetnek, melyek jobban tűrik a kemény fagyokat. A Magyar Agrárkamara felhívta a figyelmet: a tavaszi munkák felgyorsulása miatt áprilisban gyakran találkozhatnak autósok mezőgazdasági munkagépekkel az utakon, még a húsvéti ünnepek alatt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.