Bezuhan a világ az idén

„Bizonyára negatív irányba fordul a világ idén, mert még a kínai és az indiai növekedés sem tudja kiegyensúlyozni a fejlett gazdaságok visszaesését” – mondta Gurria.

>
Az EU adatai

Idén 4,1 százalékkal csökken az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) az OECD legújabb előrejelzése szerint, közölte értesülését korábban az európai ügyekért felelős szlovén miniszter. Mitja Gaspari azt mondta, hogy az OECD új előrejelzése szerint Németország gazdasága 5,1 százalékkal, Olaszországé 4,2 százalékkal, Franciaországé 3,3 százalékkal gyengül. Az előző, november 25-én napvilágot látott OECD-előrejelzés még 0,6 százalékos GDP hanyatlást jósolt az idei évre az euróövezet egészére. Ezen belül 0,8 százalékos gazdasági visszaesést jósolt Németországnak, 1,0 százalékos hanyatlást Olaszországnak és 0,4 százalékos gyengülést Franciaországnak.

60 év után újra

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése 0,5-1,0 százalék közötti átlagos gazdasági visszaesést jósolt a világnak idénre – hatvan év óta az elsőt -, és 1,5-2,5 százalék közötti javulást jövőre. Januárban az IMF elemzői még 0,5 százalékos idei világgazdasági növekedésben bíztak. A fejlett országok átlagosan 3,0-3,5 százalékos visszaesésre számíthatnak idén, és 0,0-0,5 százalék közötti többletre jövőre, az IMF új becslése szerint. Az Egyesült Államokban idén 2,6 százalékos visszaesés, jövőre 0,2 százalékos javulás, az euróövezetben idén 3,2 százalékos visszaesés, jövőre 0,1 százalékos GDP-többlet, Japánban idén 5,8 százalékos visszaesés, jövőre további, 0,2 százalékos gyengülés várható az IMF szerint. A felzárkózó és fejlődő gazdaságoknak idén átlagosan 1,5-2,5 százalék közötti, jövőre 3,5-4,5 százalék közötti fellendülést jósol az IMF jelenleg.

A gazdaságélénkítés ára

Az IMF becslése szerint az Egyesült Államokban az idén a GDP 2,0 százalékát elérő állami segítség jut idén a gazdaságnak, de Japánban csak 1,4 százalék, az EU G20-hoz tartozó tagjainál (Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia) pedig 1 százalék. Ezt az IMF kevesli, általában a GDP legalább 2 százalékának megfelelő költségvetési ösztönzést tart szükségesnek szerte a világon idén és jövőre. Ehhez képest túlteljesít Kína: ott idén a GDP 3,2 százalékának megfelelő költségvetési támogatás jut a gazdaságnak, az IMF tudomása szerint. A gazdaságélénkítés áraként az IMF idénre 7,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol az Egyesült Államoknak, 6,0 százalékosat az EU G20-hoz tartozó tagjainak, de csak 3,6 százalékosat Kínának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.