Biomassza erőmű épül Salgótarjánban

A beruházást a saját erő mellett banki hitelből valósítják meg, és számítanak uniós forrásra is, mivel a KEOP-keretből egymilliárd forint nyerhető el erőmű építésére – mondta Kele József vezérigazgató sajtótájékoztatón. Az építkezést a hatósági engedélyek beszerzését követően, várhatóan jövőre kezdi meg az ELMIB csoport.

Tíz százalékkal olcsóbb
Az erőmű áramtermelő kapacitása a vezérigazgató tájékoztatása szerint eléri a 12,5 megawattot, ezzel 20 ezer háztartás, vagyis Salgótarján teljes lakosságának áramigényét el tudják látni. A létesítményt erdészeti és faipari hulladékkal, fűrészporral, faaprítékkal fűtik majd. Székyné Sztrémi Melinda, a nógrádi megyeszékhely polgármestere közölte: az erőmű beüzemelése után 10 százalékkal csökken a távfűtés díja. A beruházás, a beszállítókat is beleértve, száz új munkahelyet teremt a következő 20-25 évre – mondta. A salgótarjáni biomassza erőmű építésébe még az EETEK Holding Energia-hatékonysági Zrt. fogott bele 2006-ban, de a fejlesztés leállt. Az ELMIB a beruházásra és a majdani üzemeltetésre létrehozott ST Biomassza Erőmű Kft.-t vásárolta meg egy hónappal ezelőtt az EETEK-től.

Egy kis háttér…
Az ELMIB Zrt.-t a Magyar Fejlesztési Bank alapította 2000-ben. 2003-ban került át az állami vagyonkezelőhöz, amely 2005-ben értékesítette a jelenlegi tulajdonosoknak, a cégcsoport vezetőségét is adó magyar magánszemélyeknek. Az energetikai társaság konszolidált árbevétele 2008-ban megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több, mint kétszerese. Adózott eredménye 1,5 milliárd forint volt, konszolidált saját tőkéje pedig 8 milliárd forintra nőtt. Az ELMIB a közelmúltban indította el Dömsödön egy mezőgazdasági hulladékot hasznosító biogáz erőmű építését, Kaposváron szintén 2012-re épül meg a biomassza erőműve, Tatabányán pedig, a fűtőerőmű résztulajdonosaként, a városi távfűtés fejlesztését tervezi. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.