Bíróságra megy a Monsanto a német GMO-tilalom miatt

A német mezőgazdasági miniszter április 14-én jelentette be, hogy Németországban tilos lesz a genetikailag módosított kukorica termesztése. Ilse Aigner akkor azt mondta, jogosan feltételezhető, hogy a Monsanto cég által kifejlesztett MON 810 elnevezésű genetikailag módosított kukorica „veszélyt jelent a környezetre”. A Monsanto érvelése szerint egy ilyen döntésnek új tudományos információkon kell alapulnia, viszont a német élelmiszerbiztonsági hivataltól kapott magyarázatban ilyen új információ nem szerepelt.
A világ legnagyobb vetőmag forgalmazó cége azért száll perbe a tilalom ellen, mert úgy véli, hogy a németországi döntés sérti a társaság törvényes jogait, hiszen az Európai Unió engedélyezte a MON 810 köztermesztését, mert biztonságosnak találta ezt a fajtát. A Monsanto bízik abban, hogy számára kedvező bírósági döntés születik május közepéig, s akkor még lehet az idén GMO-kukoricát vetni Németországban.
A német gazdák az idén 3300 hektáron terveztek GMO kukoricát termeszteni a tavalyi 3100 hektárral szemben, miközben hagyományos kukoricát 1,8-2 millió hektáron termesztenek Németországban.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Németország nem tiltja be a GM-termékek importjátNémet génkezelési tilalom: Brüsszel nem kommentál

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.