Bizottsági elutasítás a termőföldeladás moratóriumára

A 13 támogató szavazat ellenében 14 képviselő nemmel szavazott, ketten tartózkodtak. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség hét képviselője által benyújtott javaslat szerint a határozat felkérné a kormányt arra: “tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az MNV Zrt. kezelésében lévő földterületek további értékesítése, tartós bérletbe adása az országgyűlési választások lezajlásáig felfüggesztésre kerüljön”. A javaslatot előterjesztő képviselők szerint a termőföldre vonatkozó jelenlegi elővételi szabályok, illetve rendelkezések a földet hivatásszerűen művelőket hátrányosan érintik. Az előterjesztők szerint “… a termőföld értékesítésének, hasznosításának a feltételeit a választások során felhatalmazott kormánynak kell előkészítenie, és az Országgyűléssel elfogadtatnia” – olvasható a javaslat indoklásában.

A kormány nem támogatja a javaslatot
Benedek Fülöp, az MNV Zrt. agrárportfolióért felelős vezérigazgató-helyettese közölte a bizottsági ülésen, hogy a kormány nem támogatja a javaslatot, mert a jelenlegi földértékesítések és hasznosítások a földért életjáradékot programot szolgálják. Ebben az évben 8 milliárd forintnyi értékesítést terveztek a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) döntése alapján. Hektáronként 500 ezer forinttal számolva mintegy 15-20 ezer hektár eladását jelentené. Eddig 30 ezer hektárt hirdettek meg, de mindössze ennek 40 százalékát adták el. Árverésen pedig csak 50 hektárnál kisebb termőföldet lehet értékesíteni – magyarázta Benedek Fülöp. Emlékeztetett arra, hogy egy vevő maximum 300 hektár földterületet vásárolhat meg, és elővásárlási joga van a mezőgazdasági vállalkozónak, az őstermelőnek és a helyben lakónak.

Eddig mintegy 5,5-6 milliárd forint értékű földet adtak el
Az MNV vezérigazgató-helyettesének tájékoztatása szerint eddig mintegy 5,5-6 milliárd forint értékű földértékesítés valósult meg, a többinél zajlik a pályáztatás, vagy a szerződéskötés. Benedek Fülöp megjegyezte, hogy 2002-ben, a nemzeti földalap létrehozásakor kevesebb mint 40 ezer hektár volt az alap tulajdonában, jelenleg pedig közel kétmillió hektár van. A termőföld hasznosítással kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy haszonbérlet általában 20 év, hiszen a hitelfelvétel, a fejlesztési támogatások rövidebb időszakra nem vehetők igénybe. Számos haszonbérleti szerződés járt le, és ezért mintegy 45 ezer hektárra szólót hosszabbítottak meg. Benedek Fülöp képviselőknek felhívta a figyelmét arra, hogy míg korábban nem kellett fizetni a haszonbérleti jogért, most annak díja a bérleti díj 15 százaléka. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.