Borban fizetne a termelőknek az Integrált Borgazdaság

Tarsoly szerint ez azzal járna, hogy mintegy 1000 hektáron kétségessé válik a pénzhiány miatt a szőlőtermelés finanszírozása.

Két ló között…<br />

Ezt a hegybíró a borgazdaságnak hitelező termelők részvételével megtartott válságkezelő fórumon mondta. Ugyanakkor, amennyiben nem fogadják el a felkínált feltételeket a hitelező termelők, közöttük a volt Szőlő- Bor Szövetkezet tagjai, félő, hogy az esetleges felszámolás során sem a pénzükhöz, sem a felkínált borhoz nem jutnak hozzá – értékelte a helyzetet a hegybíró.

Borban 300 milliót

Elmondta: a volt szövetkezet tagjai egy szerződéstervezetet kaptak az Egervin Zrt. jogutódjaként működő Integrált Borgazdaság Zrt.-től, miszerint a cég borban fizeti ki a tagokkal szemben fennálló, a 2006-ban és 2007-ben átvett szőlőért járó tartozását. Ez mintegy 300 millió forint természetbeni kiegyenlítését jelentené, mégpedig a cég által meghatározott árakon: eszerint a fehérbor literjét 252, a vörösborét 288, a bikavér alapanyagául származó borokét pedig 312 forintos áron számolnák be.

Száz termelő már elfogadta

Ezzel egy időben valamennyi hitelező lemondana készpénzes követeléséről – ismertette a felkínált szerződési feltételeket Tarsoly József. A feltételeket eddig mintegy 100 termelő fogadta el. A többiek is csak a rossz és a rosszabb közül választhatnak, hiszen a cég felszámolása bármikor megkezdődhet. Akkor pedig a bort sem kapják meg a termelők, így annak értékesítése révén sem jutnak pénzhez – mondta a hegybíró. Beszámolt arról, hogy az Integrált Borgazdaság Zrt. az év végéig vállalja a bor tárolását azok számára, akik aláírják a felkínált szerződést.

Kapcsolódó hírek:
Varga Pincészet: „A stabil 305 forintos euró is jobb lenne”Idén piacra kerülhet a Pannon régió bora Minőségvédett eredetűek a tihanyi borok Magyarország csak a minőségi borral lehet versenyképes Több termést várnak a Pannonhalmi BorvidékenNő a világ borfogyasztásaCsökkenő borfogyasztást vár a Varga PincészetDinamikusan nő a román borpiacBorverseny EgerbenNem súlyosak a magyar borok ►Jó aszútermés lehet TokajbanKevesebb lesz idén a borA magyar borászat partner a környezetvédelembenTöbb támogatás, kevesebb szőlőkivágás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.