Borházat avattak Zalaszabarban

Az államtitkár a 18. században épült pince és a rá újonnan felhúzott vendégfogadó átadásán kiemelte: “gyógyítani” kell a vidék elvesztett karakterét, hagyományait, s meg kell találni azokat a népi ízeket és tradíciókat, amelyek ehhez hozzájárulhatnak. A mezőgazdaságnak, az agráriumnak nem csak az a feladata, hogy egészséges és jó élelmiszereket állítson elő, de ezzel egyenértékű dolga, hogy “a termelés révén megőrizzük vizeinket, a talajt, a tájat, épített örökségünket”. Ehhez szervesen kapcsolódva a vidék megtartó erejének erősítését is szolgálja a zalaszabari családi vállalkozás – fogalmazott az államtitkár. Kalmár István, a Kis-Balaton menti település polgármestere felidézte, hogy 1896-ban ebből a pincéből világkiállításon aranyérmes bor került ki. Szabadics Zoltán, a családi vállalkozás egyik tulajdonosa elmondta: mintegy 60 millió forintos beruházással, az eredetihez méltó új felépítményt építettek a pincére. A munkálatokhoz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból 20,3 millió forintos támogatást nyertek. Hozzátette: a mostantól turisztikai célokat szolgáló létesítmény az 1960-as évek óta leromlott állapotban állt. Borraktárnak használták, de olyan mértékben leromlott az állaga, hogy inkább a teljes újjáépítést választották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.