Céget alapít Pécs a vízközmű üzemeltetésére

Pécs közgyűlése rendkívüli ülésén döntött az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. létrehozásáról, amely a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, s alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották, akinek 900 ezer forintos havi fizetését ugyanakkor nem szavazta meg a testület. Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.

Hatmilliárdot ruháztak be

Csorba Zoltán, a kisebbségi tulajdonos Suez Environement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az ülésen azt mondta: a város irracionális határidőt szabott a megegyezésre, holott az érvényes szerződések, a lehetséges variációk áttekintéséhez több időre lenne szükség. Hangoztatta, hogy továbbra is nyitottak és a tárgyalásos megegyezés lehetőségeit keresik. A cégvezető elmondta, hogy a Pécsi Vízmű 14 évvel ezelőtt egy meglehetősen elavult, gyenge minőségben szolgáltató, veszteséges cég volt, ám az önkormányzat és a francia befektető együttműködése nyomán nyereséges, magas szinten szolgáltató vállalattá vált. Megjegyezte, hogy ez idő alatt összesen mintegy 6 milliárd forintot ruháztak be a közművagyonba, 3,5 milliárd forintot a működtető, üzemeltető vagyonba. Az üzemi veszteséget 38 százalékról 20 százalékra mérsékelték, s csökkenő értékesítés mellett nem volt az inflációt meghaladó vízdíjemelés.

Nincs 1 milliárd tőke

Csorba Zoltán a közgyűlés ülését követően azt mondta: a Tettye Forrásház létrehozása ellenére mindaddig a Pécsi Vízmű szolgáltat, ameddig nem születik megállapodás a francia tulajdonrész kivásárlásáról, vagy a befektető és a város esetleges jövőbeni együttműködéséről. Hozzátette, hogy személy szerint bízik a tárgyalások sikerében, s a vízmű-ügy fél éven belül lezárulhat. Szakemberek szerint a Tettye Forrásház Zrt. egyelőre nemcsak azért nem tudja majd üzemeltetni a vízközművet, mert a Pécsi Vízmű felett menedzsmentjogokat gyakorló Suez vonakodik azt átadni, hanem azért is, mert az üzemeltetéshez mintegy 1 milliárd forint tőkére lenne szükség, amellyel a társaság jelenleg nem rendelkezik.

Páva Zsolt idején adták el

A Pécsi Vízmű kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben Páva Zsolt korábbi polgármestersége idején értékesítette az önkormányzat. A mintegy 360 embert foglalkoztató, több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli település, egyben negyedmillió ember vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító vállalatban jelenleg Pécsnek 50,05, a Suez csoportnak 48,05, 10 kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van. A cég 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált, szemben a 2007. évivel, amikor az árbevétel 5,5 milliárd, az eredmény pedig 352 millió forint volt. A társaság évente 800 millió forint és egymilliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésekre.

Egyre feszültebb lett a viszony

A városvezetés és a menedzsmentjogokat birtokló francia tulajdonosok viszonya azonban egyre feszültebbé vált az elmúlt években. Ennek jele volt, hogy a közgyűlés nem fogadta el a cég elmúlt két évi mérlegét. A tulajdonostársak romló viszonyát az okozza, hogy a város sokallja a vízdíjat, és szeretné, ha a cég nyeresége Pécsett maradna, s nem egy francia befektető kapná meg. A közelmúltban a részvénytársaság gazdálkodásának átvizsgálásával megbízott szakértő megállapította, hogy az osztalékon túl a kisebbségi tulajdonos menedzsmentdíja és a leányvállalati rendszerének működtetése évente mintegy félmilliárd forintba kerül. Az önkormányzat úgy számol, hogy az együttműködés felmondásáért 1,3 milliárd forint kártérítés illetné meg a kisebbségi tulajdonost.

Ügyes üzletemberek a pannon tájban

A részvénycsomag értékéről nincs adat, ahogy arról sem, honnan teremti elő a mintegy 32 milliárd forint adóssággal küszködő Pécs a visszavásárláshoz szükséges forrást. A Suez korábbi közleményében ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a víz- és csatornadíjak megállapításának joga a pécsi önkormányzaté, az árak emelkedése 1995 óta infláció alatti volt. A nyereség felhasználásáról szóló határozatok minden esetben a Pécsi Vízmű Zrt. döntéshozatali fórumain, azaz igazgatóságon, közgyűlésben, önkormányzati közgyűlésben születtek meg a város által delegált tagok támogatásával. A leányvállalatokkal kapcsolatban a cég arra mutatott rá, hogy azok nemhogy pénzt visznek el, hanem hozzájárulnak a vízmű konszolidált eredményéhez, így Pécs osztalékjövedelmét is növelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.