Csökken a cukortermelés az aszály miatt Kínában

Éves összehasonlításban egymillió tonna lesz az ágazat vesztesége: 11 millió tonnára csökken a termelés – tájékoztatott Csia Cse-zsen (Jia Zhiren) a kínai cukoripari szövetség elnöke, hozzátéve, hogy ez a mennyiség 3 millió tonnával lesz kevesebb az országos szükségletnél. A legsúlyosabban érintett térség, Kína cukortermelésének meghatározó vidékei, Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm terület és Jünnan (Yunnan) tartomány. Az országos termelés 60 százalékát adó Kuanghsziban az alapanyaghiány miatt az üzemekben le kellett állítani a termelést. Ennek következtében csak ebben a térségben 1,1 millió tonnával kevesebb cukornádat takarítanak be, így 4-500 ezer tonna cukor kiesésével kell számolni. Jünnanban – az ország második legnagyobb cukortermelő régiójában – 530 ezer tonnával 1,7 millió tonnára csökkenhet az előállított cukor mennyisége. A várható visszaesésre a piac máris áremelkedéssel reagált, a hiány az elmúlt évek legmagasabb szintjére hajtotta fel az árakat. Jelenleg egy tonna cukor 5.200 jüan, vagyis megközelítően 762 dollár. “Az árak károsan túlzó hullámzást idézhetnek majd elő a nádtermesztésben és a cukortermelésben, ami nem tesz jót az ágazat fenntartható fejlődésének” – véli Nong Kuang (Nong Guang) a kuanghszi cukoripari szövetség vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.